BasketbalNieuw

Gratis downloaden: boek over 90 jaar basketbal in Amsterdam

Amsterdam is gastheer van de FIBA World Cup 3×3. Daarom schreef ik het boek Amsterdam en basketbal, in opdracht van de gemeente Amsterdam en het Stadsarchief. Het is deel vier in de serie Eeuwen in beweging, na atletiek (2016), hockey (2017) en schaatsen (2017). Je kan de pdf gratis aanvragen – hier. Er is een Nederlandstalige en Engelstalige versie. 

Er zit nog geen negentig jaar tussen het begin van basketbal in Nederland en de WK 3×3 basketball in Amsterdam. Er zit nog geen kilometer tussen het AMVJ-pand, de geboorteplaats, en het basketbalplein op het Museumplein, waar dat wereldkampioenschap wordt gespeeld.

In twintig hoofdstukken beschrijf ik hoe het basketbal zich stapsgewijs heeft ontwikkeld: van binnensport (vanaf 1930 in het AMVJ-pand) via een buitensport (vanaf 1954 op het Museumplein) en een zaalsport (vanaf 1965 in de sporthal) tot een urbansport met eigen community (onze tijd met 3×3).

Dit boek is niet in de winkel te koop, maar is wel gratis aan te vragen als pdf-bestand – hier.

De inhoudsopgave:

Advertentie

Reserveer bij bol.com

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Jurryt van de Vooren is sporthistoricus. Auteur van 'Amsterdam 1928' en de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Bezig met boekenserie over Amsterdam en sport. Nog steeds de enige Amsterdammer die is afgestudeerd op Feyenoord.