BasketbalNieuw

Het jubileum van het Nederlandse basketbal dat niemand viert

Het Nederlandse 3×3-mannenteam heeft zich geplaatst voor de Olympische Spelen, een nieuw hoogtepunt in het jubileumjaar dat niemand viert. De NBB kan gelukkig nog snel een speciaal shirt maken voor de nationale teams met de tekst Oranje Lions 1946 – 2021.

Op 30 april 1946 speelde het Nederlandse basketbalteam zijn eerste officiële wedstrijd. Dat gebeurde op het EK in Genéve, de eerste naoorlogse editie. Basketbal was in die tijd nog zo matig ontwikkeld in ons land dat dit team vooral uit verdwaalde korfballers bestond, geselecteerd door technisch leider Dick Schmüll. “Maar we gingen wel,” zei hij strijdbaar.

De verwachtingen waren daarom niet al zo te hoog, merkte het Algemeen Handelsblad op. ‘Men had nog nimmer iets van Nederlandsche baskettballspelers op internationaal terrein gehoord.’ De verbazing was groot toen Nederland in de eerste wedstrijd tegen Engeland nog won ook, met 48-27. De ploeg was technisch zwak, luidde het algemene oordeel, maar het spelbegrip maakte veel goed, net als haar wilskracht. Nederland eindigde uiteindelijk op een zesde plaats op dit EK, van de tien deelnemers. Een aardig debuut voor wat verdwaalde korfballers op het belangrijkste basketbaltoernooi van Europa.

Geschenken van de geschiedenis

Zo begon het 75 jaar geleden dus allemaal. Het is alleen jammer dat niemand dit jubileum in de gaten heeft, maar gelukkig is de geschiedenis zelf zo aardig om met geschenken te strooien alsof het Sinterklaas, Kerstmis en een verjaardagsfeest tegelijk is. In februari kreeg het Nederlandse basketbal al zijn eerste cadeau met de kwalificatie van het 5×5-mannenteam voor het EK van volgend jaar.

Zondag gaf de geschiedenis nog wat geschenken op het olympische kwalificatietoernooi voor de 3×3-mannen. Om te beginnen versloeg Oranje de Verenigde Staten, die daarmee meteen uit het toernooi waren gegooid. Sensationeel, want nog nooit eerder had een Amerikaans basketbalteam verzaakt op een olympisch kwalificatietoernooi – niet bij de mannen en niet bij de vrouwen.

Enkele uren later plaatsten de Nederlandse mannen zich definitief voor de Olympische Spelen na een zege op Frankrijk. En dat is uniek, want nog nooit eerder hadden Nederlandse basketballers zich voor dit toernooi gekwalificeerd – niet bij de mannen en niet bij de vrouwen. Met een beetje meer geluk slagen ook de Nederlandse 3×3-vrouwen er alsnog in om zich te plaatsen, wat het afgelopen weekend niet lukte. Dat zou nóg een geschenk van de geschiedenis zijn in het jubileumjaar, dat niemand viert.

Basketbal bonustip

De afgelopen maanden is de geschiedenis dus zeer genereus geweest voor het Nederlandse basketbal. Het is nu aan de Nederlandse Basketball Bond zelf om ook iets met dit bijzondere jaar te doen, waarvoor wij een gratis bonustip hebben: maak een speciaal jubileumshirt voor alle nationale teams – óók de paralympische. Zoals Ajax in 2000 deed met een jubileumshirt, Feyenoord in 2008 en SC Heerenveen in 2020.

Dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn met het officiële logo met als begeleidende tekst Orange Lions 1946 -2021. De Olympische Spelen zijn een prima podium om dat shirt voor de eerste keer aan de wereld te tonen. Zodat de hele wereld ziet dat het Nederlandse basketbal zich in 75 jaar heeft ontwikkeld van wat verdwaalde korfballers tot een olympische deelnemer.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.