BasketbalNieuw

Het Nederlands basketbalteam is jarig (maar niemand viert het)

Op 30 april 1946 speelde het Nederlandse basketbalteam zijn eerste officiële wedstrijd. Er stonden vooral korfballers op het veld.

Basketbal in Amsterdam in 1930. Foto via Stadsarchief Amsterdam

De beginjaren van basketbal in ons land speelden zich exclusief af in Amsterdam met vanaf 1938 een stedelijke competitie. Het waren vooral korfballers, die het als een tweede sport beoefenden. Ooggetuigen omschreven dit vooroorlogse basketbal als een soort mix van handbal en korfbal.

Tien korfballers

Het EK basketbal van 1946 was in Genève, de eerste editie na de oorlog. Ook Nederland werd uitgenodigd, ondanks de afwezigheid van een nationale bond. In een razend tempo stelde Dick Schmüll als technisch leider een team samen, dat een maand later al naar Zwitserland reisde. “Wat voor ploeg?,” zei Schmüll. “Weet ik veel, tien korfballers of zo, maar we gingen wel.”

Precies 76 jaar geleden speelde dit Nederlandse basketbalteam op dat EK tegen Engeland zijn eerste officiële wedstrijd. ‘Veel vertrouwen in de kunst der Nederlandsche spelers had men te Genève niet,’ merkte Algemeen Handelsblad op. ‘Men had nog nimmer iets van Nederlandsche baskettballspelers op internationaal terrein gehoord.’ De verbazing was dan ook groot toen Nederland met 48-27 won. De ploeg was technisch nog zwak, luidde het algemene oordeel, maar het spelbegrip maakte veel goed, net als haar wilskracht. Oranje eindigde uiteindelijk op een zesde plaats op dit EK, van de tien deelnemers.

Tijd voor een bond

Ook voor het EK van 1947 werd Nederland uitgenodigd. De enige voorwaarde was wel dat er daarna zo snel mogelijk een nationale bond werd opgericht om het officieel te maken. ‘De Nederlanders hebben in dit toernooi verschillende wedstrijden gespeeld, enthousiast en niet slecht, maar tegen de meeste landen moesten zij het toch afleggen,’ oordeelde Algemeen Handelsblad. Ditmaal werd de elfde plaats bereikt, van de veertien.

Op 15 juli 1947 werd inderdaad de Nederlandse Basketball Bond opgericht.

Het eerste team

We hebben de namen weer gevonden van dit eerste nationale basketbalteam, in samenwerking met Jacob Bergsma.

  1. Chris van Laar (APGS)
  2. Ben Gerritsma (APGS)
  3. Henk Mik (Victoria)
  4. Freek Brandt (DED)
  5. Wim van Someren (DED)
  6. Wim Kunnen (DED)
  7. Jan Aldenberg (DED)
  8. Joop Koper (Westerkwartier)
  9. Henk Koper (Westerkwartier)
  10. C. Kuggeleijn (OOHS)

Technisch leider: D. Schmüll

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.