Balsporten

De overgrootvader van Kate Middleton deed in Nederland aan sport

De overgrootvader van Kate Middleton verbleef tijdens de Eerste Wereldoorlog in Nederland, geïnterneerd in Groningen. Hij liet zijn sporen na op de Nederlandse sportvelden.

Foto via RugbyMad

De internationale rugbywereld stond in Leeuwarden stil bij de introductie van rugby in Nederland exact honderd jaar geleden. Britse soldaten speelden op 5 november 1916 in die stad een internationale rugbywedstrijd, de eerste in Nederland.

Een opvallende figuur bij deze match van 1916 was Frederick Glassborow. Hij is de overgrootvader van Kate Middleton, de vrouw van prins William en daarmee de toekomstige koningin van Groot-Brittannië. Een deel van haar familiegeschiedenis ligt daarmee op de Nederlandse sportvelden.

Vast in Groningen

Claudia Joseph schreef het boek Kate: The making of a princess, waarin ook aandacht was voor Glassborow. Als 24-jarige kwam hij in het begin van de Eerste Wereldoorlog in Antwerpen om mee te vechten in de oorlog tegen de Duitsers. De Britten moesten zich in oktober 1914 echter terugtrekken om uit handen te blijven van de vijand en staken daarom de grens over naar het neutrale Nederland. Deze soldaten werden ondergebracht in Groningen, onder wie Glassborow. Noodgedwongen zaten ze tot het einde van de oorlog in Nederland.

Tijdens dit gedwongen verblijf zorgde commodore Wilfred Henderson ervoor dat zijn manschappen iets te doen hadden. Er werden veel sporten beoefend in het kamp, zoals rugby, voetbal, cricket, roeien en atletiek. Van Glassborow weten we dat hij aan tennis en cricket deed, en dat hij honderd jaar geleden aanwezig was in Leeuwarden met de rugbyspelers.

In juli 1916 deed hij mee aan tenniswedstrijden in Groningen. Samen met een zekere mejuffrouw Brugsma speelde hij in het ‘dames en heeren dubbelspel met voorgift’, zo meldde Het Algemeen Handelsblad. Nog in diezelfde week stond hij opnieuw op een Groningse tennisbaan, ditmaal bij de ‘heeren enkel met voorgift’. Glassborow haalde de finale, maar verloor die in drie sets.

Cricket in Rotterdam

Na drie jaar oorlog hadden de Britten meer bewegingsvrijheid gekregen en speelden door het hele land hun wedstrijden. Ze doken in die tijd onder meer in het westen van het land op, blijkt uit het blad dat de geïnterneerden maandelijks uitgaven. Op 8 mei 1917 bijvoorbeeld speelde het marinevoetbalteam in Rotterdam tegen Sparta; twee dagen later reisden ze naar Amsterdam. Eind mei zaten ze zelfs in Heerlen, slechts enkele kilometers verwijderd van de oorlog.

Britse atleten kwamen in juli 1917 in Rotterdam in actie. En in september 1917 meldde het kampblad dat er contact was met V.O.C., de cricketclub uit die stad. Glassborow was hier wellicht tussenpersoon, want enkele maanden eerder speelde hij wat wedstrijden voor V.O.C., in mei en juni 1917. Zo dook zijn naam op in zowel Het Sportblad als in een krant als De Maasbode.

Bij de rugbywedstrijd van precies honderd jaar geleden in Leeuwarden was Glassborow ook aanwezig, alhoewel het niet zeker is of hij die dag heeft gespeeld. De overgrootvader van de toekomstige koningin van Groot-Brittannië heeft zo vier jaar rondgezworven door Nederland, onder meer als cricket- en tennisspeler. Een deel van de geschiedenis van het Britse Koningshuis ligt daarmee op de Nederlandse sportvelden.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.