BalsportenNieuw

Harald Hasselbach bewaarde de Super Bowl-ring in een zeepbakje

Harald Hasselbach is overleden, 56 jaar oud. Aanvankelijk vond hij American Football nogal saai, maar gelukkig won hij twee keer de Super Bowl.

Ringen van de Super Bowl op een expositie in Dallas. Foto John Torrow via Flickr, CC BY 2.0 

Door Olaf van Muijden

De eerste worp van de veelbelovende Tim Tebow in de verlenging van de wildcard play-off ronde tegen de Pittsburgh Steeler werd door Demayrius Thomas op spectaculaire wijze direct omgezet tot golden touchdown. Uit bij de New England Patriots afgelopen zondag waren de Denver Broncos echter totaal kansloos. Tom Brady, Rob Gronkowski, Aaron Hernandez en kompanen zorgden ervoor dat de Broncos blijven steken op twee Super Bowl-titels.

Op 25 januari 1998 kwam voor de Denver Broncos in het Qualcomm Stadium in San Diego een einde aan een reeks verloren kampioenschappen. De Denver Broncos hoorde tot een illuster gezelschap dat vier keer een Super Bowl had verloren. De Minnesota Vikings gingen hen begin jaren zeventig voor en de Buffalo Bills verloren begin jaren negentig zelfs vier keer op rij.

De 32ste Super Bowl maakte ook een einde aan de ongenaakbaarheid van de teams uit de NFC en was de bekroning op de carrière van quarterback John Elway. In de gewonnen wedstrijd (24-31) tegen het favoriete Green Bay Packers met de legendarische Brett Favre in de gelederen was running back Terrell Davis de ware held. De back-to-backoverwinning het jaar erop was het einde van het tijdperk Elway bij de Denver Broncos.

De Tarzan van de Broncos

Ene Harald Hasselbach speelde destijds ook bij de Broncos. Deze Nederlandse Amerikaan groeide op in Amsterdam, maar verhuisde op zijn dertiende naar een voorstad van Vancouver in Canada. De boomlange Hasselbach is de jongere broer van de in 2008 omgekomen presentator Ernst-Paul Hasselbach.

Even daarvoor figureerden beide broers nog in een reportage over de Democratische Conventie in Denver waar Barack Obama tot presidentskandidaat werd verkozen. Harald Hasselbach hield een fund-raising in zijn huis toen zijn broer op visite was.

In Vancouver kwam Hasselbach in aanraking met American Football. In een artikel in NRC Handelsblad van 23 januari 1998 zegt hij: ‘Ik vond het met al die pauzes een beetje saai. Het heeft zeker vijf, zes jaar geduurd voordat ik deze sport echt leerde kennen. Het is niet zo makkelijk om te volgen. Maar als je je erin verdiept ga je het vanzelf waarderen.’

Na een tussenstop bij de Calgary Stampeders kwam hij in Denver terecht en met zijn forse postuur kreeg hij snel de bijnaam Tarzan. Na vier seizoenen Broncos trad hij als reserve aan in zijn eerste Super Bowl (1998). Het jaar er op startte hij in de allesbepalende finale tegen de Atlanta Falcons. Dit leverde hem twee ringen op.

Geen fan van football

Een vreemde eend in de bijt was hij wel. Hij typeerde zichzelf allesbehalve als fan van American Football. Sterker nog, een zeker desinteresse klonk uit interviews. Sterallures of enige arrogantie vond Hasselbach vervelend en de alom fel begeerde Super Bowl-ring droeg hij niet.

Hasselbach in de Volkskrant: ‘Ik houd niet van uiterlijk vertoon. Die ring bewaar ik een zeepbakje in mijn badkamer. Heel af en toe doe ik hem om. Ik kreeg op het vliegveld prompt een upgrade naar first class, een bespottelijk idee eigenlijk. Alsof je zo belangrijk bent.’

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -