BalsportenNieuw

Het Nederlandse rugby begon in 1916 in Leeuwarden

Op 5 november 1916 werd in Leeuwarden de eerste internationale rugbywedstrijd in Nederland gespeeld. Alle spelers waren militairen, die waren geïnterneerd in kamp HMS Timbertown in Groningen.

Halverwege de Eerste Wereldoorlog werd in Leeuwarden rugbygeschiedenis geschreven. Engelse en Schotse militairen, geïnterneerd in kamp HMS Timbertown in Groningen, stonden in de Friese hoofdstad tegenover elkaar. Niet eerder was er een internationale rugbywedstrijd op Nederlandse bodem gespeeld.

De Britten waren destijds volgens oorlogsrecht geïnterneerd tot ze naar huis konden, pas eind 1918. Voor hen geen oorlog, maar verveling. Tijdens dit gedwongen verblijf zag commodore Wilfred Henderson erop toe dat de moraal van zijn manschappen hoog bleef – een flinke klus vanwege de groeiende desillusie onder de geïnterneerden.

Er werd veel gesport door deze soldaten: rugby, voetbal, cricket, roeien en atletiek. In de eerste jaren gebeurde dat vooral in het kamp zelf of in de directe nabijheid, zoals een rugbydemonstratie in december 1914 op het veld van voetbalclub Be Quick. „De belangstelling was zeer groot”, schreef Het Nieuwsblad van het Noorden, „maar of de kennismaking mee is gevallen, betwijfelen we.”

Leeuwarden

Naarmate de oorlog langer duurde werd de bewegingsvrijheid van de Britten groter en mochten ze zich ook buiten Groningen begeven. Op 5 november 1916 reisden ze naar Leeuwarden voor een rugbywedstrijd tussen Schotse en Engelse geïnterneerden. „De rugby-wedstrijd, gisteren te Leeuwarden gespeeld, eindigde met een overwinning van 16-12 voor de Engelschen”, meldde Het Nieuwsblad van het Noorden.

Zo zorgden deze Britse soldaten ervoor dat rugby wortel schoot in Nederland, alhoewel het nooit zou uitgroeien tot een hele grote sport. Hoe dan ook: vóór de Eerste Wereldoorlog was er geen rugbyclub in ons land, maar in oktober 1918 werd de Delftsche Studenten Rugby-Club opgericht, de eerste in Nederland.

Precies honderd jaar later, op 5 november 2016, werd deze historische wedstrijd opnieuw gespeeld.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.