Hockey

De eerste keer keer hockey op de radio

De eerste keer dat er voetbaluitslagen werden voorgelezen op de Nederlandse radio was op 30 september 1923 door Persbureau Vaz Dias uit Amsterdam – toen nog de draadlooze genoemd. ‘De verzending heeft plaats des middags te half vijf op de gewone golflengte.’

Hockey begon hier pas op 4 oktober 1931 mee, zo is te herleiden uit het tijdschrift Hockey Sport. ‘Van verschillende kanten is de wensch geuit, dat voortaan de uitslagen van de 1e klasse hockeywedstrijden des Zondagsavonds ook door den radiodienst wereldkundig gemaakt zullen worden. Hiervoor zijn thans maatregelen getroffen en reeds j.l. Zondagavond om 8 uur werden door Vaz Dias na de voetbalwedstrijden enkele uitslagen van hockeywedstrijden doorgegeven.’

De clubs moesten zelf de uitslagen doorgeven, ‘zoodat wij vertrouwen a.s. Zondag, behalve uit Amsterdam, opgeroepen te worden uit Den Haag (tweemaal), Haarlem, Deventer, Enschede en Zutphen.’ Uiterlijk om half acht ’s avonds moesten de uitslagen bekend zijn bij de redactie van het hockeyblad, die dan alles weer doorgaf aan Vaz Dias. ‘Dat is ook als een algemeen hockeybelang te beschouwen,’ aldus het blad, maar desondanks werd er met zekere regelmaat verzaakt zodat de radio-uitslagen onvolledig werden uitgezonden.

Voor de bekendheid van de sport was het natuurlijk van groot belang dat journalisten er aandacht voor hadden, al helemaal bij de nieuwe media als radio en film. Het was daarom jammer dat het hockey tijdens de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam niet werd vastgelegd door een Nederlandse zender, omdat het Nederlands Olympisch Comité geen radioverslagen wilde uit angst voor lege tribunes. Toch was het in ons land mogelijk naar hockey te luisteren, maar dan wel via de Duitse zender Langenberg. Die had namelijk wél een verslag van de opening van het olympische hockeytoernooi, aldus het uitzendschema in de Nederlandse kranten die dag.

Ook voor het eerste radioverslag van een wedstrijd van het Nederlandse hockeyteam moest een buitenlandse zender worden opgezocht. Op 8 maart 1931 speelden de heren een uitwedstrijd tegen de Duitsers, wat werd verslagen door Deutschlandsender Zeesen. Twee jaar later werd het Duitse team in het Olympisch Stadion in Amsterdam ontvangen, een wedstrijd met zware politieke lading na de recente machtsgreep van de nationaalsocialisten. Namens de AVRO deed Han Hollander daarvan verslag – de eerste keer dat het nationale hockeyteam op de Nederlandse radio was in een live-verslag.

Het oudste radiofragment over hockey dat bewaard is gebleven, komt uit 1938 van het openingstoernooi in het huidige Wagener Stadion – hier luisteren.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken door een kleine bijdrage te doen

Mijn gekozen waardering € -

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al bijna 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.