HockeyNieuw

De finale van het WK hockey van 1973 werd als eerste hockeywedstrijd live op tv uitgezonden

Tijdens het EK hockey plaatsen we elke dag een een verhaal. Vandaag over het WK hockey van 1973 in het Wagener Stadion. De finale was de eerste hockeywedstrijd, die live op de Nederlandse tv werd uitgezonden. 

 

Het Wagener Stadion was in de zomer van 1973 het onderkomen van het wereldkampioenschap hockey voor mannen. De laatste drie wedstrijden van Nederland waren tegen Engeland, West-Duitsland en India en die waren allemaal adembenemend spannend. Leuk voor het thuispubliek is dat die ook allemaal door Oranje werden gewonnen, dat zo voor de eerste keer de wereldtitel won.

Ties Kruize speelde in al die wedstrijden een doorslaggevende rol met beslissende doelpunten. Na de zege op Engeland ontplofte het stadion, schreef Bep van Houdt in Het Vrije Volk: ‘Holland, Holland, stampte de massa super-inspirerend. En toen Kruize gelijk had gemaakt daverde voor het eerst in de hockey-historie de zilvervloot door het Wagener Stadion.’

De finale tegen India was live op de Nederlandse tv – als eerste hockeywedstrijd ooit. De halve finale tegen West-Duitsland was ook al in flitsen op de radio verslagen, maar door het succes van het Nederlandse team kwam er dus zelfs een doorbraak op tv. ‘Het is dit weekend sport wat de klok slaat’, vond NRC Handelsblad.

En terecht, want na een weergaloze thriller stond het 2-2 (twee keer Kruize) en kwam er een strafballenserie die Nederland won. ‘Alles wat de televisie dit weekeinde te bieden bad,’ verzuchtte een recensent, ‘viel in het niet bij de sensationele hockey-slag in bet Wagenaar-stadion.’

De Volkskrant had ook ademloos gekeken. Toch waren er nog wat opmerkingen voor de eindredactie van het tv-verslag. ‘’s Middags al kon je zien dat er met weinig camera’s werd gewerkt, dat er nagenoeg geen close-up mogelijkheden waren, dat die althans niet benut werden en dat aanwijzingen van een soms vertwijfelde, steeds heser wordende sportverslaggever („Aan de zijlijn loopt Steens zich nu warm, ik hoop dat de camera daarheen kan gaan”) niet werden opgevolgd.’

De verslaggever Hans Brian kreeg complimenten. ‘Zonder steeds meer dat Wilhelmus-gevoel over zich te krijgen waar sommige verslaggevers onder die omstandigheden last van hebben, bleef hij een zakelijk verslag brengen en hij deed dat bovendien op radio-tempo, wat juist was omdat velen nog onbekend zijn met de hockeysport.’

Na de zilveren medaille van het Nederlandse hockeyteam op de Olympische Spelen van 1928 was dit WK een nieuw hoogtepunt, want in de vijf volgende jaren kreeg de Hockeybond 30.000 nieuwe leden. “Door het WK,” zei Kruize in 1990, “kwam het hockey in een heel ander daglicht te staan. De mensen zagen dat het zeker niet alleen door rijkeluiszoontjes werd gespeeld.”

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.