HockeyNieuw

Het vergeten WK vrouwenhockey van 1948 in Amsterdam

Tijdens het EK hockey in het Wagener Stadion plaatst Sportgeschiedenis elke dag een verhaal. Vandaag over een compleet vergeten wereldkampioenschap, ook in het Wagener. Gelukkig hebben we de beelden nog.

Het EK van 2021 voor vrouwen wordt afgesloten met de finale tussen Nederland en Duitsland. In 1948 vond er ook een groot vrouwentoernooi plaats in het Wagener Stadion, met de wereldhockeybond zelf als organisator. Omdat vrouwenhockey in die tijd nog niet olympisch was, was dit toernooi het allerbelangrijkste internationale podium. En toch is dit WK bijna 75 jaar later uit alle officiële overzichten geschrapt.

Sportfestijn

In mei 1948 was Amsterdam gastheer van dat evenement. ‘Een kostelijk, intiem sportfestijn,’ zo omschreef tijdschrift Sportief de opening van dit wereldkampioenschap, begunstigd door fantastisch lenteweer. Voordat de sportvrouwen in actie kwamen was er eerst een openingsceremonie, waarbij een oorlogsmonument voor de omgekomen hockeyers werd onthuld.

‘De dames-commissie van de Kon. Ned. Hockey Bond bereidde maanden lang deze ontvangst voor.’ Er waren twaalf deelnemende landen, maar op het laatste moment bleef Tsjechoslowakije weg, vanwege de communistische machtsovername, waardoor zij niet in staat waren naar het westen te komen. Het enige niet-Europese land was de Verenigde Staten. De wedstrijd tussen Nederland en Spanje was de opening, die door de thuisploeg met 5-0 werd gewonnen.

De Nederlandse ploeg haalde zelfs de finale, maar verloor die met 1-0 van Engeland. ‘Nederland heeft zich kranig geweerd en onze dames komt de tweede plaats zeer zeker toe,’ aldus Het Algemeen Handelsblad in zijn verslag. Niemand die het in 2021 nog weet en daarom hier ook nog de filmbeelden.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.