HockeyOlympische SpelenZomerspelen

Hockeyer Dick Loggere overleden

Oud-hockeyinternational Dick Loggere is op 30 december overleden. Hij speelde in de jaren veertig en vijftig 85 maal voor het Nederlands hockeyelftal en kwam uit op twee Olympische Spelen. Loggere werd 93 jaar.

Dick Loggere speelde van 1946 tot 1958 in het Nederlands hockeyteam. In 1956 waren India en Pakistan één in hun vrees voor deze speler. Na vijf opeenvolgende gouden olympische medailles zagen de Aziatische hockeyers in Loggere het grootste gevaar van een Hollandse machtsovername op de Olympische Spelen dat jaar in Melbourne. Uit protest tegen de Russische inval in Hongarije vlak voor aanvang van het toernooi bleven de Nederlanders echter thuis. India won dat jaar goud en Pakistan zilver.

De website van Olympisch Sporterfgoed citeert Loggere in het boek Kroniek Olympische Spelen over die boycot. “We waren met stomheid geslagen. Het was op een dinsdag, we hadden net onze laatste training gehad. Vrijdags zouden we vertrekken naar Melbourne, onze bagage was al op Schiphol. We zouden in totaal twee maanden wegblijven, want na de Olympische Spelen zouden we nog naar Hongkong, Singapore, Nieuw Guinea, India en Egypte gaan. Het was de eerste keer dat we met de hockeyploeg buiten Europa zouden spelen. In die tijd had je alleen Olympische Spelen. Europese en wereldkampioenschappen waren er nog niet voor hockeyers.

Vanaf 1955 waren we in voorbereiding. We hadden een speciale conditietrainer, Chris Berger. Hij was Europees kampioen geweest op de 100 en 200 m sprint. We hadden ook een trainer uit India, hét hockeyland in die tijd. Rein de Waal, de bekende aanvoerder van de Olympische ploeg van 1928, was onze coach en ‘Ome Jaap’ Quarles van Ufford teamleider. We hadden zelfs een verzorger, Ros de Magiër noemden we hem. Door zijn handoplegging hielp hij ons à la minute van blessures af. Voor die tijd hadden we een geweldig professionele begeleiding.

Ik vond het ronduit een zeer domme beslissing om niet te gaan en dat vind ik nog steeds. Absoluut bezopen was het om alleen de sport uit te kiezen. Als je zoiets doet, moet je ook de handels- en culturele betrekkingen verbreken. Politici maken steeds weer dezelfde fout door alleen de sport uit te kiezen. Bovendien waren we met Spanje het enige land dat zo nodig moest boycotten. Helemaal idioot was het dat ze een paar maanden later, in februari 1957, wél tegen de Russen gingen schaatsen.”

Advertentie

Bestel bij Bol.com

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Jurryt van de Vooren is sporthistoricus. Auteur van 'Amsterdam 1928' en de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Bezig met boekenserie over Amsterdam en sport. Nog steeds de enige Amsterdammer die is afgestudeerd op Feyenoord.