BalsportenSport en politiek

Honderd jaar internationaal rugby in Leeuwarden

Precies honderd jaar geleden werd in Leeuwarden de eerste internationale rugbywedstrijd in Nederland gespeeld. Zaterdag gebeurt dat opnieuw.

De internationale rugbywereld komt zaterdag naar Leeuwarden voor een bijzondere ontmoeting tussen een Engels en Schots marineteam. De wedstrijd verwijst naar Britse soldaten, die tijdens de Eerste Wereldoorlog werden ondergebracht in kamp HMS Timbertown in Groningen. Volgens het oorlogsrecht werden ze geïnterneerd totdat ze weer naar huis konden – pas eind 1918 bleek later. Geen oorlog, maar verveling.

Tijdens dit gedwongen verblijf zag commodore Wilfred Henderson erop toe dat de moraal van zijn manschappen hoog bleef – een enorme opdracht vanwege de groeiende desillusie onder de geïnterneerden. Zo werden er veel sporten beoefend, zoals rugby, voetbal, cricket, roeien en atletiek.

In de eerste jaren gebeurde dat vooral in het kamp zelf of in de directe nabijheid, zoals een rugbydemonstratie in december 1914 op het veld van Be Quick. ‘De belangstelling was zeer groot,’ schreef Het Nieuwsblad van het Noorden, ‘maar of de kennismaking mee is gevallen, betwijfelen we.’ De aanwezige toeschouwers vonden voetbal toch leuker. Maar goed: rugby was in 1914 een sport die in Nederland nog onbekend was en duizenden mensen leerden die zo wel kennen.

Naarmate de oorlog langer duurde werd de bewegingsvrijheid van de Britten groter dan alleen Groningen. Op 5 november 1916 reisden ze naar Leeuwarden voor een rugbywedstrijd tussen Schotse en Engelse geïnterneerden. ‘De rugby-wedstrijd, gisteren te Leeuwarden gespeeld, eindigde met een overwinning van 16—12 voor de Engelschen,’ meldde Het Nieuwsblad van het Noorden.

Sportief was het niet hoogstaand, maar toch is de historische waarde groot. Eén van de betrokkenen was Frederick Glassborow, de overgrootvader van Kate Middleton. Hij werd als 24-jarige geïnterneerd en was tijdens de oorlog druk met verschillende sporten. Naast rugby deed hij aan cricket en tennis en werd zelfs enkele malen genoemd in kranten en sportbladen. Een deel van het familieverleden van de toekomstige koningin van Groot-Brittannië ligt dus op de Nederlandse sportvelden.

Verder zorgden deze Britse soldaten ervoor dat rugby wortel schoot in ons land. Voor de oorlog was er geen rugbyclub in ons land, maar in oktober 1918 werd de Delftsche Studenten Rugby-Club opgericht, de eerste en nog steeds de oudste van ons land.

Precies honderd jaar na die rugbywedstrijd staan de Schotten en Engelsen wederom tegen elkaar voor een re-match, georganiseerd door de stichting Rugby MAD. De wedstrijd wordt gespeeld op het terrein van Rugby Club Greate Pier.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.