Home > Balsporten > Honkbal > Andere Tijden Sport over honkballer Han Urbanus
Han Urbanus
Honkbal

Andere Tijden Sport over honkballer Han Urbanus

Honkballer Han Urbanus haalde in 1953 geld op voor de slachtoffers van de watersnoodramp. Dat deed hij per trein in de Verenigde Staten.

Han Urbanus is vlak na de Tweede Wereldoorlog een succesvolle honkballer in de Nederlandse competitie. Dankzij zijn sterke rechterwerparm wordt ovvo (Op Volharding Volgt Overwinning) uit Amsterdam-Oost vijf keer op rij landskampioen.

In 1952 wordt de wereld voor Urbanus plots een stuk groter dan Mokum. In dat jaar stapt Albert Balink – een tot Amerikaan genaturaliseerde Nederlander die gek is op honkbal – zijn leven binnen. Tijdens een vakantie in Nederland bezoekt Balink een wedstrijd van ovvo en hij raakt danig onder de indruk van de prestaties van Urbanus.

De in New York woonachtige Balink kent jan en alleman. Zo is hij bevriend met Horace Stoneham, eigenaar van New York Giants, een van de beste honkbalteams in de wereld.  Balink regelt voor Urbanus een stage bij de Giants. Die is daarmee de eerste Europeaan die de Amerikaanse professionele honkbalvelden betreedt. De lokale kranten vinden het geweldig. Ze zijn vol lof over de aandoenlijke Hollandse pitcher Hannie. Na zijn stage keert Urbanus moe maar voldaan terug naar Nederland.

‘Een jaar later gaat Urbanus opnieuw naar de Verenigde Staten,’ zo schrijft Nando Boers in 2013 in het boek Sportlegendes. ‘De dijken in Zeeland zijn doorgebroken en de watersnoodramp is niet te overzien.’ Balink gaat daarom in de Verenigde Staten geld inzamelen voor de slachtoffers van de ramp. Hij richt de Holland Flood Relief op en vraagt Urbanus, als bekende Nederlander in New York, om mee te werken aan de inzameling.

Balink heeft een zogenaamde ‘Dicht-de-dijk-trein’ geregeld, die rijdt tussen New York en Albany, door de Hudson Valley, een gebied waar veel Hollandse immigranten wonen. De trein zit volgepakt met (lokale)beroemdheden. Actrice Jane Wyatt heeft de trein voor vertrek officieel gedoopt met water uit het Nederlandse rampgebied. Mensen die langs het traject staan kunnen de trein laten stoppen. Dan komen de beroemdheden uit de trein en kan het publiek geld doneren. Er wordt zo ruim 10.000 dollar opgehaald.

Na de inzamelingsactie loopt Urbanus weer stage bij de Giants. Hij krijgt nu een contract aangeboden, maar de Nederlander bedankt uiteindelijk voor de eer. Een moeilijke beslissing, maar Urbanus is zijn 
accountantsopleiding aan het afronden en hij gaat bovendien trouwen. Jaren later zegt hij: ‘Ik wilde eigenlijk wel, maar ik kon 
gewoon niet.’

 

Micha Peters
Bedenker en beheerder van Sportgeschiedenis.nl. Journalist en (sport)historicus.