Honkbal

Marshallplan hielp ook het Nederlandse honkbal

Na de Tweede Wereldoorlog dreigde het Nederlandse honkbal bij gebrek aan materiaal ten onder te gaan. Knuppels waren in de Hongerwinter opgestookt en van leren vanghandschoenen waren schoenen gemaakt. De Amerikaanse bevrijders stuurden daarom in 1948 een ruime zending honkbalgoederen naar Nederland, in het kader van de Marshallhulp.

Op 11 mei 1948 meldde de Nieuwe Leidsche Courant dat die zending was verstuurd vanuit de Verenigde Staten na een inzamelingsactie voorafgegaan onder leiding van een Amerikaanse fabrikant. Honkbalvereniging Neptunes en de nationale bond waren verantwoordelijk voor de verspreiding.

Deze actie werd daarmee “een practische poging tot internationale vriendschap”, aldus de Amerikanen. De Nederlandse ambassadeur in de VS en zijn Amerikaanse collega in Nederland hielpen hierbij een handje. En zo kon het honkbal in Nederland een serieuze herstart maken. Dat dit er mede voor heeft gezorgd dat ons land ooit nog wereldkampioen zou worden in deze sport had toen natuurlijk niemand kunnen voorzien.

Het radioprogramma OVT sprak in 2007 met één van de honkballers die zeventig jaar gelederen gebruik maakte van deze hulpgoederen.

Advertentie

Bestel bij Bol.com

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Jurryt van de Vooren is sporthistoricus. Auteur van 'Amsterdam 1928' en de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Bezig met boekenserie over Amsterdam en sport. Nog steeds de enige Amsterdammer die is afgestudeerd op Feyenoord.