BalsportenNieuw

In 1932 speelden de handbalsters nog op een voetbalveld

De TeamNL Handbaldames beginnen aan het olympisch kwalificatietoernooi. Hun sport is sinds 1932 nogal veranderd. Kijk zelf maar naar de beelden van ruim negentig jaar geleden.

Handbal was ruim negentig jaar geleden een nieuwe en onbekende sport in ons land. Er was nog niet eens een eigen bond en daarom werd deze sport nog door turnverenigingen georganiseerd. In die beginjaren werd handbal vooral in de noordelijke provincies beoefend.

Dagblad Het Volk legde in 1928 het spelletje maar eens uit aan de onwetende krantenlezer: ‘Handbal wordt door 2 x 11 deelnemers gespeeld op een terrein gelijk aan een voetbalveld, terwijl het spel eenigszins doet denken aan korfbal behalve, dat men in plaats van een gewoon doel als bij voetballen heeft.’

Dat is nogal anders dan nu, want er wordt niet meer op een buitenveld gespeeld. De teams zijn ook ingekrompen met zes basisspelers en een keeper.

Polygoon-filmpje

In 1932 werd er een handbalfilmpje gemaakt na een bezoek van filmmaatschappij Polygoon aan Groningen voor een wedstrijd tussen Vlugheid en Kracht-Voorwaarts. Voorzitter Hendrik Drenth van de Turnkring Groningen sprak eerst over de spelregels.

‘Een mooie propaganda voor het handbalspel,’ zo vond Nieuwsblad van het Noorden. De voorspelling dat deze sport net zo groot zou kunnen worden als voetbal is alleen nooit uitgekomen.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.