Balsporten

Internationale rugbywereld komt naar Leeuwarden voor herdenkingswedstrijd Eerste Wereldoorlog

De internationale rugbywereld komt op 5 november naar Leeuwarden voor een herdenkingswedstrijd tussen een Engels en Schots team. Exact honderd jaar daarvoor speelden Britse geïnterneerden daar de eerste internationale rugbywedstrijd in Nederland. Bill Beaumont steunt het initiatief als voorzitter van de Internationale Rugbybond.

De wedstrijd van 5 november 1916

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was in Leeuwarden de eerste rugbyinterland op Nederlands grondgebied. Op 5 november 1916 speelden teams uit Schotland en Engeland voor de ogen van 2500 toeschouwers deze bijzondere wedstrijd. Deze spelers verbleven niet vrijwillig in Nederland, maar zaten hier sinds het uitbreken van de oorlog in het interneringskamp HMS Timbertown in Groningen.

De rugbyspelers waren onderdeel van de 1ste Royal Naval Brigade die als gevolg van de oorlog en de val van Antwerpen in het neutrale Nederland terecht waren gekomen. Tijdens dit gedwongen verblijf van vier jaar zag Commodore Wilfred Henderson erop toe dat de moraal hoog bleef en dat de zeelui zichzelf ontwikkelden – een enorme opdracht vanwege de groeiende desillusie onder de geïnterneerden.

Naast het volgen van een opleiding werd er veel sport beoefend, zoals rugby, voetbal en atletiek. Mede dankzij sportieve contacten tussen de geïnterneerden en de plaatselijke voetballers won het Groningse Be Quick in 1920 de landstitel – als eerste voetbalclub uit de Noordelijke provincies.

Centennial Memorial Wedstrijd

De stichting Rugby MAD organiseert een rematch tussen teams van de British Royal Navy uit Schotland en Engeland, in samenwerking met Rugby Club Greate Pier en de website EersteWereldoorlog.nu. Precies een eeuw later wordt zo de aandacht gevestigd op het positieve werk van de geïnterneerden en hun invloed op de Nederlandse sportcultuur. Ze stonden in die jaren zelfs aan de basis van rugby in Nederland.

Deze Centennial Memorial Wedstrijd is op zaterdag 5 november in Leeuwarden – exact honderd jaar na 5 november 1916. Extra bijzonder is dat deze match onderdeel is van de Inverdale Challenge van de Royal Navy Rugby Union en dat die voor de eerste keer in de geschiedenis op het Europese continent wordt gespeeld.

Bill Beaumont steunt de wedstrijd als voorzitter van World Rugby. “I hope it will be used as a way to bring people together in a spirit of friendly rivalry while remembering those who have gone before. With its character-building values, rugby has an ability to unite people across divides in an atmosphere of mutual respect, solidarity and enjoyment. I feel sure those qualities will be evident when these two teams face each other again in Leeuwarden, a century later.

Deze Centennial Memorial Wedstrijd is onderdeel van een driedaags programma dat verder bestaat uit een educatief programma en een symposium over de rol van sport tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Het complete programma:

  • 3 november: symposium bij het Historisch Centrum Leeuwarden over de rol van sport tijdens de Eerste Wereldoorlog. Met Menno Wielinga (auteur van een boek over interneringskamp Timbertown), Stephen Cooper (Engels onderzoeker) en Jurryt van de Vooren (sporthistoricus)
  • 4 november: Officiële ontvangst van de teams van de Royal Navy Rugby Union op het stadhuis van Leeuwarden
  • 5 november: Centennial Memorial Wedstrijd op het terrein van Rugby Club Greate Pier in Leeuwarden

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.