BalsportenNieuw

Negentig jaar badminton in Nederland

In het weekend van 21 en 22 maart 1931 werden in Noordwijk de eerste badmintonkampioenschappen in Nederland georganiseerd. Nog in datzelfde jaar werd ook de nationale bond opgericht.

Badminton werd in Nederland bekend via tennissers, die deze sport gebruikten als leuk alternatief in de koude wintermaanden. Voor deze mensen werd in 1932 dit filmpje gemaakt.

Het was dan ook de tennismedewerker van het Algemeen Handelsblad, die in de herfst van 1930 als één van de eerste enkele artikelen schreef over deze nieuwste sport.‘Badminton wordt in ons land reeds eenige jaren gespeeld,’ wist hij te melden. Hij had verder ontdekt dat het enkele jaren eerder in Amsterdam voor de eerste keer werd beoefend op een badmintonbaan ‘in het groote gebouw van de RAI’. Ook in Amsterdam werd al snel aan badminton gedaan, in het pand van de AMVJ bij het Leidseplein.

Elders in het land werd er ook gespeeld. ‘Vergissen we ons niet, dan is het reeds eerder in Brabant beoefend, doch in Leiden beoefenden enkele bekende spelers uit de tenniswereld het spel geregeld eens per week.’ Daarnaast doken de liefhebbers op in Schiedam, die wedstrijden speelden tegen een club uit Rotterdam, ‘meerendeels bestaande uit Engelsche handelsmenschen’.

Alhoewel er verder onderling amper contact was, groeide deze sport overal. Zo werd badminton in de jaren dertig in rap tempo populair in Nederland. ‘Wie den smaak eenmaal te pakken heeft, speelt in de wintermaanden niets anders meer, badminton fascineert, gelijk golf, maar het is veel goedkooper, en zet de poriën van de huid een beetje meer open!’

De eerste kampioenschappen

In maart 1931 bestond er nog geen nationale bond, maar precies negentig jaar geleden werden in Noordwijk toch al de eerste landelijke kampioenschappen gespeeld. Het Vaderland: ‘Er was een prettige stemming onder de spelers en velen kwamen een kijkje nomen om met dit spel, dat in enkele jaren in Engeland, Amerika en Canada zulk een opgang gemaakt heeft, kennis te maken.’

Verschillende spelers en clubafgevaardigden maakten tussen de wedstrijden door ook nog plannen voor om een nationale badmintonbond op te richten, ‘welke dan in de eerste plaats het organiseeren van competitiewedstrijden in den winter zal bevorderen, benevens het uitschrijven van enkele open tournooien.’ En jawel: op 15 november 1931 werd deze bond opgericht.

Zo was een jaar later het eerste echte nationale kampioenschap, met Dirk Stikker als opvallende winnaar van het herendubbelspel – samen met J. Woltman. Stikker werd later vooral beroemd als directeur van Heineken, voorzitter van de VVD, minister van Buitenlandse Zaken en secretaris-generaal van de NAVO.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.