Opgenomen in het Museum van Nederland: vrouwenvoetbal en korfbal
Bij Omroep Max is deze maand het tv-programma Het Museum van Nederland. Sporthistoricus Jurryt van de Vooren buigt zich over de attributen uit de sport. In de tweede aflevering voegde hij twee objecten toe aan de collectie: een clubsjaal uit het vrouwenvoetbal en een korfbalkorf.
Clubsjaal van het vrouwenvoetbal uit 1971
Via Gertheke Hoejenbos is de clubsjaal van vrouwenvoetbalclub De Kruikelientjes uit Delft opgenomen, later KFC’71, de afkorting voor Kruikelientjes Football Club. In 2010 ging de club failliet.
Dit object stamt uit de begintijd van het vrouwenvoetbal bij de KNVB van een halve eeuw geleden. De eerste vrouwenvoetbalclub werd weliswaar al in 1920 opgericht, maar pas in 1971 opende de KNVB de sport voor vrouwen.
Hoejenbos brengt deze sjaal in, omdat ze het interessant vindt om te zien hoe het vrouwenvoetbal in de afgelopen jaren een enorme vlucht heeft genomen en eigenlijk pas echt serieus wordt genomen sinds de Europese titel van 2017. Dit object staat daarmee symbool voor de lange weg, die deze sport heeft moeten gaan voordat er officiële erkenning kwam – tekenend voor de langdurige achtergestelde positie van vrouwen in de Nederlandse samenleving.
Tegelijk is de sjaal een tijdsbeeld van begin jaren zeventig, want de afgebeelde vrouw is zeer seksistisch weergegeven met grote borsten en een rokje. Dat logo is daarna veranderd.
Korfbalkorf
Ben Crum is voormalig bondscoach van het Nederlands korfbalteam. Hij leverde twee korbalkorven aan voor het Museum van Nederland: een oude van riet en een nieuwe van kunststof. Zo laat hij zien dat deze sport zich heeft ontwikkeld tot een moderne sport. De oude ring en de nieuwe ring staan voor hem voor die modernisatie.
De korven zijn opgenomen in de collectie, omdat het korfbal de enige sport is, die in Nederland is ontwikkeld. Het Koninklijk Nederlands Korfbal heeft ongeveer 80.000 leden.
Beide objecten zijn opgenomen in de categorie ‘Nederland in beweging’. Vanaf volgende maand is het Museum van Nederland geopend voor publiek in de Kunsthal in Rotterdam – corona volente.
Opgenomen in het Museum van Nederland: de Knetemann-fiets en het Elfstedenkruisje