NieuwTennis

Bommelding van anti-kapitalisten tijdens tennisfinale in Rotterdam

De finale van het ABN Tennistoernooi Rotterdam van 1984 is nooit afgemaakt na een bommelding van de Anti Capitalistic Movement.

Bezoekers verlaten AHOY na bommelding

In 1972 was de eerste editie van het ABN Tennistoernooi Rotterdam, dat overigens toen nog niet werd gesponsord door de bank. Volgens de officiële tellingen was dit daarom de nulde editie, en 1974 de eerste.

Tien jaar later, op 18 maart 1984, verliep de finale van dit tennisevenement dramatisch. Op de baan stonden Ivan Lendl en Jimmy Connors, die werden bekeken door 7.000 toeschouwers. Lendl won de eerste set met 6-1 en stond met 1-0 voor in de tweede set. Wat zowel de spelers als de toeschouwers toen niet wisten, was dat er telefonisch een bommelding was binnengekomen. Om één uur in de middag zei een dreigende stem dat een uur later de boel zou ontploffen.

Lendl vlak voor de ontruiming

Lendl had de schrik

De Anti Capitalistic Movement eiste dit alles op. “Het was ook voor mij een onbekende organisatie”, zei politiewoordvoerder In t ’Veld later. “De aard van de melding was echter dermate ernstig, dat we hebben geadviseerd de hal te ontruimen.”

Om kwart voor twee werd iedereen daarom verzocht naar buiten te gaan. Ook de spelers vertrokken en weigerden daarna terug te keren. De finalisten zaten in het hotel en wilden er niet meer weg.

Toernooidirecteur Wim Buitendijk zei na overleg: “Connors was bereid terug te keren, maar Lendl had de schrik goed te pakken. Hij zat onlangs in Sydney namelijk in een zelfde situatie en daar is ook iemand opgepakt die iets wilde uithalen.”

De finale is nooit meer gespeeld, mede omdat Connors van de baan werd geveegd tot aan de bommelding. Beiden werden uitgeroepen tot winnaar en ontvingen de 175 punten voor het Grand Prix-klassement.

Van de Anti Capitalistic Movement is daarna nooit meer iets gehoord.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.