NieuwTennis

De eerste Nederlanders deden in 1903 mee aan Wimbledon

Vandaag begint Wimbledon. De eerste Nederlanders op dit toernooi meldden zich in 1903, met weinig succes. Dit is een gratis verhaal, maar een donatie is welkom – onderaan deze pagina.

Adolf Broese van Groenou in 1910, foto via Haags Gemeentearchief

De Nederlandse inbreng op Wimbledon begint in 1903. Adolf Broese van Groenou en Thomas Vreede speelden ieder één wedstrijd op Wimbledon om er zonder setwinst uit te vliegen. Het Algemeen Handelsblad van 26 juni 1903 had daarom volkomen gelijk in zijn verslag: ‘De tegenpartijen der Hollanders bleken veel te machtig.’ De eerste bijdrage van Nederlanders stelde dus nog niet zoveel voor.

Broese van Groenou trof Frank Risely: 6-0, 6-2 en 6-0. Risely haalde dat jaar de finale – en verloor. Ook de volgende twee edities van Wimbledon stond Risely in de finale om die beide keren te verliezen. Wel was hij in 1902 en 1906 toernooiwinnaar in de Heren Dubbel.

Vreede stond tegenover Arthur Norris: 6-0, 6-4 en 6-0. Norris schreef sportgeschiedenis door tijdens de Olympische Spelen van 1900 twee keer de derde plaats te halen, bij de Heren Enkel en de Heren Dubbel.

Broese van Groenou werd later vooral bekend als de voorzitter van de tennisbond van 1922 tot en met 1938. Als architect ontwierp hij het hoofdgebouw van de M.E.T.S.-banen in Scheveningen, voluit de Maatschappij tot Exploitatie van de Tennisbanen Scheveningen.

Verder tekende hij het oude logo van de tennisbond, die toen nog voluit de Koninklijke Nederlandsche Lawn Tennis Bond heette. “”Mijn vader ontwierp het logo met een simpele redenering,” zei zijn dochter in 2003. “De tulp was een vrolijk nationaal symbool en de achtergrondkleur moest oranje worden, dat was logisch. Vervolgens moest hij nog een kleur voor de tulp verzinnen. Zwart stond daar het beste bij.”

In 2014 werd er echter afscheid van genomen, alhoewel de basiskleuren werden gehandhaafd. “”Een prachtig logo met historie,” zei Robert Jan Schumacher als communicatiemanager van de bond, “maar niet heel herkenbaar. Veel mensen die niets met tennis hebben, denken dat dit het logo van de land- en tuinbouworganisatie is. Ook vanwege de L en de T in de naam KNLTB eronder.”

En dan wordt er nog jaarlijks De Zwarte Tulp uitgereikt aan de tennisvereniging van het jaar – een indirecte nalatenschap van de tennisser die als eerste Nederlander meedeed aan Wimbledon.

De eerste Nederlander trouwens die een set won op Wimbledon was Otto Blom in 1909 Een jaar later slaagde hij er zelfs in om de achtste finales te bereiken na zeges op Arthur Cronin, G.H. Nettleton en W.C.H. Tripp. Daarmee is hij dus ook de eerste Nederlander geweest die een zege boekte op Wimbledon.

Met dank aan Bep van Houdt, in 2017 overleden.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Schrijft mee aan het boek "Nooit meer Qatar" over de FIFA en mensenrechten, te verschijnen eind mei 2022. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.