NieuwTennis

De koninklijke familie ging negentig jaar geleden ook al naar tennistoernooien

Koning Willem-Alexander bezoekt de finale van de 51e editie van het ABN AMRO Open. Zijn grootmoeder Juliana was al een groot liefhebber van tennis. Op Soestdijk liet ze zelfs haar eigen tennisbanen aanleggen.

Prins Willem-Alexander in 1985 op de tennisbaan. Foto Rob Bogaerts via het Nationaal Archief

Op 30 april 1909 werd prinses Juliana geboren. Bijna per ommegaande werd in Amsterdam een tennisclub opgericht, die naar haar werd vernoemd. ‘Onder groot enthousiasme’, aldus De Sportkroniek. ‘Terwijl de kleur der vereeniging natuurlijk Oranje moest zijn.’

Het lag natuurlijk voor de hand, want in datzelfde jaar werden ook acht nieuwe voetbalclubs vernoemd naar de kroonprinses – nog los van de ruim honderd sportclubs in de jaren erna. In het geval van deze tennisclub echter was het een vooraankondiging, want Juliana werd later een groot liefhebber van tennis.

Zo speelde ze deze sport al in Katwijk waar ze eind jaren 20 woonde. In 1929 bezocht de prinses in Scheveningen een wedstrijd van de legendarische tennisster Helen Wills tegen Kea Bouman, waarbij ze uitbundig werd gefotografeerd voor in de kranten. De prinses werd persoonlijk voorgesteld aan de tennisters.

Naar Wimbledon

In de zomer van 1933 bezocht Juliana zowel de dames- als mannenfinale van het tennistoernooi van Wimbledon. Eerder dat jaar was ze ook al in Den Haag te gast bij de eerste ronde van de Davis Cup van Nederland tegen Polen, ondanks het slechte weer.

Op 27 september 1933 plaatste De Telegraaf de tennisliefde van de prinses zelfs op de voorpagina. Ze was namelijk in training gegaan bij Gerard Scheurleer en Henk Timmer, toen de bekendste tenniscoach en speler van ons land.

‘De belangstelling, welke H.K.H. Prinses Juliana herhaaldelijk getoond heeft voor tennis, is verder gegaan dan het aanschouwen van wedstrijden. Die belangstelling is overgegaan in de daad: de Prinses oefent vrij geregeld op een der banen van de M.E.T.S.. te Den Haag. De bekoring, die van tennis uitgaat, de veelzijdige bekoring vanaf de eerste fase van het raken van den bal tot aan het opperste wedstrijdspel, de bekoring die het spel steeds meer populair maakt — zij heeft zich ook uitgestrekt tot onze troonopvolgster. Zóó ver uitgestrekt, dat zij de luchtige tijdpasseering waarmee zij destijds te Katwijk, op die aardige banen in de duinen, waar wij haar eens vroolijk in actie zagen, verwisseld heeft voor meer serieuse beoefening.’

Soestdijk

In de jaren erna was Juliana opnieuw op Wimbledon en bezocht ze Davis Cup-wedstrijden. Tijdens haar maandenlange huwelijksreis met prins Bernhard speelde ze in Monte Carlo. Want ook Bernhard was tennisliefhebber met prins Arremberg en de Indische prins Pangeran Ario Soerio Hamidjodjo van Soerakarta als meest geliefde dubbelpartners. Met hen speelde hij veel in Den Haag, nog voordat hij verhuisde naar Soestdijk. Bondstrainer Henning van het Nederlandse Davis Cup-team was in die tijd zelfs de personal coach van Bernhard. ‘Hij heeft uitdrukkelijk aan Henning gevraagd om hem, tot vervelens toe, op zwakke punten te wijzen, om er op te spelen.’

Het was daarom niet vreemd dat het stel twee tennisbanen liet aanleggen in Soestdijk. Op 29 juni 1937 werden die in gebruik genomen, tijdens de 36everjaardag van de prins. Deze banen zijn nu een rijksmonument.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.