Beeld en geluidNieuwTennis

De week van Herman Kuiphof: kijk terug naar docu uit 1966 over Tom Okker

Het is de honderdste geboortedag van Herman Kuiphof. Daarom plaatsen wij deze week zijn sportdocumentaires weer online. Vandaag een documentaire van 27 april 1966 over tennisser Tom Okker. 

In de film over Tom Okker wordt de vraag gesteld of hij de beste tennisser is, die ons land tot dat moment had gekend. Kea Bouman, nog steeds de enige Nederlandse vrouw die een Grand Slam won, wist dat allemaal nog niet zo zeker.

Ze haalde hierbij Henk Timmer aan, de tennisser met wie ze in 1924 een bronzen medaille won op de Olympische Spelen in Parijs: “Ik zal u eens één ding zeggen. Als u Tom Okker nu zou plaatsen tegen Henk Timmer in zijn goede tijd – nou, ik geloof dat als ik een weddenschap moest sluiten dat ik in die tijd van Henk Timmer mijn geld op Henk Timmer zou zetten.”

De vader van Okker komt uitgebreid aan het woord over de jeugdjaren van zijn zoon. In dit deel zitten filmbeelden van een piepjonge Tom Okker als tennisser én als voetballer. Tijdens de opnames zat Okker in dienst, zodat Kuiphof daar een kijkje ging nemen. Het gesprek met hem vond daarom plaats op de militaire slaapkamer.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken door een kleine bijdrage te doen

Mijn gekozen waardering € -

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.