Beeld en geluidNieuwTennis

Kijken: documentaire uit 1966 over Tom Okker

Op 27 april 1966 zond de V.P.R.O. een documentaire van Herman Kuiphof over tennisser Tom Okker uit. Een groot aantal prominenten kwamen hierin aan het woord, zoals vader Okker, Kea Bouman en Willem Duys. Op Sportgeschiedenis opnieuw te zien.

In de film over Tom Okker wordt de vraag gesteld of hij de beste tennisser is, die ons land tot dat moment had gekend. Kea Bouman, nog steeds de enige Nederlandse vrouw die een Grand Slam won, wist dat allemaal nog niet zo zeker.

Ze haalde hierbij Henk Timmer aan, de tennisser met wie ze in 1924 een bronzen medaille won op de Olympische Spelen in Parijs: “Ik zal u eens één ding zeggen. Als u Tom Okker nu zou plaatsen tegen Henk Timmer in zijn goede tijd – nou, ik geloof dat als ik een weddenschap moest sluiten dat ik in die tijd van Henk Timmer mijn geld op Henk Timmer zou zetten.”

De vader van Okker komt uitgebreid aan het woord over de jeugdjaren van zijn zoon. In dit deel zitten filmbeelden van een piepjonge Tom Okker als tennisser én als voetballer. Tijdens de opnames zat Okker in dienst, zodat Kuiphof daar een kijkje ging nemen. Het gesprek met hem vond daarom plaats op de militaire slaapkamer.

Advertentie

Reserveer bij bol.com