NieuwTennis

Oorlogsslachtoffer Hans Redl speelde op Wimbledon met slechts één arm

De Oostenrijkse tennisser Hans Redl verloor tijdens de Tweede Wereldoorlog een arm. In 1947 deed hij voor de eerste keer mee aan Wimbledon. Vier jaar later speelde hij in Nederland.

Hans Redl, uit de collectie van de Österreichische Nationalbibliothek via Europeana

De loopbaan van tennisser Hans Redl begon in de jaren 30 van de vorige eeuw. In 1937 deed hij namens zijn land Oostenrijk mee aan de Davis Cup. Een jaar later nam hij plaats in het Duitse team, omdat zijn geboorteland was geannexeerd tijdens de Anschluss. In de oorlogsjaren lag het internationale tennis als vanzelfsprekend grotendeels stil, een periode waarin Redl zijn linkerarm verloor tijdens gevechten bij Stalingrad.

Het betekende niet het einde van zijn sportieve loopbaan, want na langdurige hersteltrainingen meldde hij zich opnieuw op de banen. In 1944 deed hij weer mee aan de Duitse nationale kampioenschappen, zo schreef Die Deutsche Zeitung in den Niederlanden dat jaar.

In 1947 haalde de Oostenrijker de vierde ronde van Wimbledon, waarbij hij als enige tennisser toestemming kreeg om de bal met zijn racket op te wippen voor de service. Tenslotte had hij geen arm meer om de bal in de lucht te gooien. Als dubbelspeler was hij nog beter, want samen met Alfred Huber behaalde hij in 1953 de kwartfinale op Wimbledon. Tot en met 1956 deed hij mee aan dit toernooi.

Aller bewondering

In 1951 speelde Redl voor de eerste keer in Nederland, in Noordwijk, en dwong ook toen respect af. De Telegraaf schreef: ‘Aller bewondering ging vandaag uit naar de Oostenrijkse crack Redl van gevorderde leeftijd, die in de oorlog zijn linkerarm is kwijtgeraakt, maar van de nood een deugd heeft gemaakt en nu in staat is de sterkste speler voor problemen te stellen met zijn service. Daarbij laat hij zich de bal toestuiten door een ballenjongen, vangt de bal op zijn racket op, balanceert daarmede een seconde op zijn horizontaal gehouden racket, werpt de bal vervolgens de hoogte in en met een bliksemsnelle armmanoeuvre volgt dan de service, waarop met name alle opkomende tennissterren in ons land jaloers kunnen zijn.

Bewonderenswaardig is voorts in zijn spel zijn lichaamsbalans, perfect ondanks het ontbreken van de linkerarm, en zijn snelheid, ondanks zijn leeftijd. Met 6—0. 6—1 veegde deze geplaatste crack onze landgenoot Van Gasselt van de baan en maakte zo een ferm debuut in Nederland.’

In 1976 is Redl overleden.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.