Voetbal

1-aprilgrap uit 1973: Cruijff naar Barcelona en Van Hanegem naar het circus

Johan Cruijff en Willem van Hanegem speelden in 1973 een hoofdrol in twee 1-aprilgrappen. Cruijff zou naar Barcelona gaan; Van Hanegem naar het circus. Amsterdam en Rotterdam kregen een hartverzakking.

Ik vond het zelf een bijzonder geslaagde mop. Mijn vrouw trouwens ook.

In 1973 speelden twee voetballers een hoofdrol in een 1-aprilgrap. Johan Cruijff zou volgens Brandpunt vertrekken naar Barcelona, waar Studio Sport een dag later deed alsof Willem van Hanegem er helemaal mee ophield. De Feyenoorder zou een contract hebben getekend bij circus Boltini.

Rond Cruijff hing al een tijd het gerucht dat hij naar Spanje zou vertrekken, wat door Brandpunt dus werd gebracht alsof het nu dan echt was geregeld. In Amsterdam zou er een demonstratie komen om te voorkomen dat deze transfer zou plaatsvinden. Gevolg was dat de telefoon van Ajax-voorzitter Jaap van Praag onafgebroken rinkelde, waarna hij die maar even niet meer opnam. ‘Een aardige grap,’ aldus Het Vrije Volk.

Over Studio Sport was diezelfde krant aanzienlijk minder te spreken en noemde de grap rond Van Hanegem ronduit onsmakelijk. Sowieso was het na Brandpunt niet meer origineel om iets met een beroemde voetballer te doen, maar echt dubieus zou het zijn geweest om bij Van Hanegem te doen alsof het verblijf van vrouw Truus in het ziekenhuis een rol zou spelen. Truus van Hanegem verbleef op dat moment namelijk ook echt in het ziekenhuis, maar vanwege een heel andere reden. “Volstrekt wansmakelijk.”

Supporters liepen met spandoeken rond bij de Kuip, waarvoor de politie zelfs moest opdraven. Feyenoord-manager Brox zei daarom in een reactie “een beetje misselijk” te zijn van de grap van zijn sterspeler.

Van Hanegem zelf snapte al die ophef niet, zei hij in Het Vrije Volk: “Ik vond het zelf een bijzonder geslaagde mop. Mijn vrouw trouwens ook. Ik ben gisteren twee keer in het ziekenhuis geweest en Truus heeft alleen maar gezegd dat ze het zo leuk had gevonden.” En Brox snapte hij niet: ”Ik had zelfs toestemming van hem gekregen. Hoe kan hij dan van een misselijke grap spreken?”

De reden dat Cruijff en Van Hanegem hebben meegedaan aan de grappen, was volgens Het Vrije Volk simpel: beide spelers kregen geld om het spelletje mee te spelen. En uiteindelijk had de 1-aprilgrap van Cruijff een dubbele bodem, omdat hij nog in datzelfde jaar daadwerkelijk naar Barcelona vertrok. Dat is pas lachen.

Weer een jaar later kregen de redacteuren van Studio Sport zelfs een onderscheiding voor hun grap, omdat heel Rotterdam er een hartverzakking van had gekregen. Maar ook dat was weer een grap.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.