NieuwVoetbal

10 april 1910: de illegale interland van Anton Hörburger

Op 10 april 1910 won Oranje met 7-0 van België. Niet de overwinning zelf was daarna het gesprek, maar een vermeende illegale handeling van de broertjes Hörburger. Gratis verhaal, doch donatie sympathiek.

De Rotterdamse voetballer Arnold Hörburger debuteerde in deze wedstrijd, terwijl zijn tweelingbroer Anton op de tribune zat. Na een half uur spelen strompelde Arnold geblesseerd van het veld, waardoor Oranje met tien spelers stond. In die tijd was wisselen namelijk nog verboden.

Heel gek was het dat aan het begin van de tweede helft dezelfde voetballer weer fris over het veld stuiterde. In ieder geval vonden de Belgen dat, die er zeker van waren dat Anton de plaats had ingenomen van zijn geblesseerde broer – tégen de regels in. Anton en Arnold leken zoveel op elkaar dat toch niemand ze uit elkaar kon houden.

Extra pijnlijk voor de Belgen was dat ook zij een speler waren kwijtgeraakt in de eerste helft: Charles Cambier. Een krant in Antwerpen schreef hierover: ‘Daardoor zijn alle spelers ontmoedigd en hebben geenszins aan de verwachtingen voldaan.’ Alhoewel Cambier ook een voetballende broer had, leek die helaas te weinig op hem om stiekem zijn plaats in te nemen – zoals de gebroeders Hörburger dus zouden hebben gedaan.

Het duo heeft altijd ontkend dat ze deze persoonswissel hebben toegepast, maar het kan bijna niet anders dan dat dit inderdaad zo is gebeurd. Want hoe is het anders mogelijk geweest dat Arnold strompelend van het veld stapte om kort daarna opvallend fit terug te keren?

 

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al bijna 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.