Olympische SpelenVoetbal

13 juni 1928: de olympische voetbalfinale in tekeningen

De olympische voetbalfinale van 1928 tussen Uruguay en Argentinië werd niet één keer gespeeld, maar twee keer. Na een gelijk spel op 10 juni was er drie dagen later de replay, die door Uruguay werd gewonnen. Sportgeschiedenis heeft de opstellingen, maar dan wel in getekende vorm.  

Het Argentijnse elftal betreedt het veld voor de eerste finale

In 1928 wisten we in Nederland niet hoe er in Zuid-Amerika werd gevoetbald. Geen film, geen televisie en hoogstens heel af en toe een foto. Ze konden er wel wat van, want Uruguay had tenslotte in 1924 al olympisch voetbalgoud gewonnen in Parijs.

Dit land haalde opnieuw de finale, nota bene tegen Argentinië. De belangstelling voor deze Zuid-Amerikaanse ploegen was gigantisch, want dit was dé kans om met eigen de beste voetballers van de wereld in Amsterdam te zien – twéé keer zelfs vanwege die replay.

Kranten en tijdschriften plaatsen niet alleen foto’s van de olympische sporters, maar ook veel tekeningen en cartoons. Hiervan hebben we er honderden gevonden, waarvan ook heel veel van de voetbalfinalisten van 1928 – met uitzondering van Álvaro Gestido van Uruguay. De andere 21 spelers in de finale van 13 juni zijn in een elftalcompositie geplaatst.

De opstelling van 13 juni, zoals die in dagblad Het Centrum stond.

Met gebruik van de cartoons maakte ik daarvan deze opstellingen. Alleen van Gestido was dus niets te vinden.

Uruguay

Argentinië

De scheidsrechter

De wedstrijd eindigde in 2-1 voor Uruguay. En deze indruk bleef er achter in Nederland.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al bijna 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.