Voetbal

Het debuut van Johan Cruijff bij Ajax

Op 15 november 1964 debuteerde Johan Cruijff in het eerste van Ajax. Lang werd gedacht dat hiervan geen foto’s waren.

Johan Cruijff schiet op doel, GVAV-doelman Tonny van Leeuwen redt. Foto’s via Nationaal Archief

Op 15 november 1964 debuteerde Johan Cruijff in het eerste van Ajax. Dat was in Groningen tegen GVAV, waarin de debutant ook nog eens scoorde. Desondanks verloor Ajax met 3-1.

Helaas bestaan er geen filmbeelden van en tot voor kort leek het alsof er ook geen foto’s bestonden, waarop we Cruijff konden zien op die historische dag.

Dat er geen filmbeelden van zijn, is simpel: zoveel sport was er in 1964 niet op de Nederlandse tv. TV-programma Sport in Beeld – de voorganger van Studio Sport – had er in de uitzending van die 15e november niet voor gekozen om een cameraploeg naar Groningen te sturen. ‘In Sport in Beeld ontbrak Groningen’, constateerde het Nieuwsblad van het Noorden daarom wat treurig. ‘Een verslag van de voetbalwedstrijd GVAV – Ajax, waar velen op gehoopt zullen hebben, bleef uit.’

Het toeval wil dat er wél filmbeelden van Cruijff bestaan toen hij meedeed aan een jeugdwedstrijd tussen Ajax en GVAV. Die opname is echter van 26 september 1964. Verder zijn ze niet in Groningen gemaakt, maar in Amsterdam. Kijk maar, Cruijff komt als een-na-laatste speler heel kort in beeld.

Van de wedstrijd van 15 november 1964 stond een groot verslag in het Nieuwsblad van het Noorden. Tenslotte werd de wedstrijd in Groningen gespeeld en werd er groot uitgepakt. Naast een uitgebreid verhaal stonden er drie foto’s – van alle Groningse doelpunten. Voor de Amsterdamse goal was er geen ruimte meer over, waardoor we ook hier niets van Cruijff kunnen vinden.

En toen verscheen er op 15 november 2015 een tweet van de twitteraccount @FootballArchive over twee foto’s van Cruijff op die dag, die zo via Twitter achteloos werden verspreid. De mensen van dit account wisten niet dat deze afbeeldingen nog onbekend waren.

Precies 51 jaar na het debuut van Cruijff bleken er dus toch foto’s te bestaan van dat moment. En dan nog niet eens verstopt in een duistere uithoek van het internet, maar op de website van het Nationaal Archief! Beide afbeeldingen werden gemaakt door Joop van Bilsen van Anefo. Die knul met nummer 8 op de rug is Cruijff.

Gelukkig hebben we de foto’s weer,  al duurde het ruim een halve eeuw. De originelen staan hier.

GVAV doelman Tonny van Leeuwen redt. Ajax spelers vlnr. Bennie Muller, Johan Crijff (met nr. 8) en Klaas Nuninga

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.