NieuwVoetbal

16 maart 1941: Ajax speelt gelijk na achterstand van 6-0

In het overzicht van voetbalsensaties hoort ongetwijfeld de wedstrijd VUC – Ajax van 16 maart 1941. Een achterstand van 6-0 werd in één helft goed gemaakt. Gratis, maar een bijdrage stellen we op prijs – onderaan de pagina.

Eén van de vele Haagse aanvallen van de eerste helft

Tijdens de oorlogsjaren ging de voetbalcompetitie gewoon door tot september 1944. Ajax werd in die jaren geen kampioen, maar speelde wel een wedstrijd, die beschouwd wordt als één van de gekste ooit.

De Amsterdammers waren op 16 maart 1941 op bezoek bij het Haagse VUC van de legendarische Bertus de Harder. In 1931 had Ajax nog met 17-0 (!) gewonnen van de Hagenezen en droomde stiekem van opnieuw zo’n uitslag. Samen met zijn broer Karel was De Harder alleen ongrijpbaar in de eerste helft. ‘Bij Ajax was de achterhoede zoo lek als een mandje,’ zo schreef het gezaghebbende tijdschrift Revue der Sporten. Na 45 minuten was het 6-0 voor VUC! En dat tegen Ajax, toen zevenvoudig kampioen van Nederland.

In de volgende 45 minuten stortte het Haagse bolwerk echter in, vooral omdat VUC zijn keeper Joop Holzenbosch wisselde voor Henk Slootweg. Ajax had zijn aanval anders ingericht in de hoop nu wel te scoren. ‘Deze beide factoren deden het aspect van den strijd geheel veranderen,’ zag de Revue, ‘en nu was er ook maar één ploeg, die voetbalde, thans echter Ajax!’

Fantastische foto! Ajax-keeper Piet Weppner omringd door de vijf spelers van VUC die in de eerste helft scoorden. Ze lopen hier van het veld voor de rust, nog onwetend dat het uiteindelijk 6-6 wordt. De grijns van de Haagse spelers was toen ongetwijfeld minder groot dan toen deze foto werd genomen. Gevonden via Delpher.

Ik breek je poten

Joop Stoffelen – overleden in 2005 – was één van de Ajax-spelers van toen. In 1997 sprak ik met hem en tot zijn grote vreugde ook over die wedstrijd. “Ik ben blij dat je hierover begint, want niemand gelooft mij als ik het zelf vertel. Het werd 6-1 en we keken elkaar eens aan. Meteen werd het 6-2 en nog steeds hadden we niet de gedachte dat er iets in zat. Pas bij onze vierde treffer geloofden we erin.”

Het was 6-5 toen Stoffelen een penalty moest nemen voor Ajax. Aanvoerder Jan Schubert stapte naar hem toe en zei: “Als je die bal er niet inschiet, breek ik je poten.” Stoffelen maakte daarop de gelijkmaker. Vlak voor tijd kreeg Rinus Bijl zelfs nog de kans op Ajax’ zevende, maar hij schoot hoog over.

De Haagse krant De Residentiebode was verbijsterd: ‘Degene, die dezen strijd niet met eigen oogen heeft aanschouwd, moet dan ook volkomen voor een raadsel staan, hoe het mogelijk was, dat een ploeg zoo’n grooten voorsprong in 45 minuten teniet liet gaan.’

Lekker douchen

Die verbijstering trof ook Holzenbosch, de Haagse doelman van de eerste helft. Tijdens die tweede helft stond onder hij de douche omdat hij was achtergebleven in de kleedkamer.

Zijn zoon Ton vertelde mij hierover in 2002: “Hij was geblesseerd geraakt, eigenlijk al voor de wedstrijd begon, maar hij wilde toch spelen. Tijdens de eerste helft verergerde de blessure, niet zodanig dat verder spelen onmogelijk was, maar ach, wat kon er nog gebeuren? Dus stond hij zijn plaats af.”

Tijdens het douchen hoorde hij drie keer het publiek juichen en dacht daarom dat het 9-0 was. Terug op het veld bleek het 6-3 te zijn…

Foto uit de ‘Deutsche Zeitung in den Niederlanden’, de Duitse bezettingskrant van 1940 tot en met 1945

De grootste winnaar die dag was Vilmos Halpern, de Hongaarse coach van Ajax. Een jaar eerder stond hij nog onder contract bij VUC, maar was daar weggestuurd. “In de rust was hij wit weggetrokken,” aldus Ton Holzenbosch, “maar kon na afloop zijn geluk natuurlijk niet op.”

En Ajax zelf? Het clubblad van 22 maart 1941 schreef: ‘Dat na afloop van dezen merkwaardigen wedstrijd, die niet spoedig in de vergetelheid verzonken zal zijn, de stemming best was, laat zich denken. VUC – Ajax heeft geschiedenis gemaakt.’

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken door een kleine bijdrage te doen

Mijn gekozen waardering € -
Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al bijna 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.