Voetbal

18 augustus 1910: geboorte Ajax-keeper Gerrit Keizer

Op 18 augustus 1910 werd Gerrit Keizer geboren. Ruim 80 jaar geleden vloog hij wekelijks tussen Londen en Amsterdam om zowel het doel van Arsenal als Ajax te verdedigen. Daarbij schond hij wel de amateurregels, maar de KNVB had net niet door.

Gedoe op 18 april 1929 toen zowel Het Vaderland als de Nieuwe Rotterdamsche Courant schreef over een affaire in voetballand over een vermeende niet-gerechtigde speler bij Ajax. De Haagse club V.U.C. had protest ingediend bij de Voetbalbond over de aanwezigheid van doelman Gerrit Keizer bij de Amsterdammers: ‘V.U.C. is n.l. van meening dat de Keizer, die herhaaldelijk in Engeland vertoeft, daar voor een Engelsche club gespeeld heeft.’

Keizer pendelde in die tijd wekelijks tussen Londen en Amsterdam om in beide steden te voetballen. Dat was al opmerkelijk genoeg, alhoewel Charles Lungen van het Amsterdamse A.F.C. dat in die jaren ook deed. Wat vooral opvalt, is dat Keizer korte tijd werd betaald door Arsenal, alhoewel dat toen niet bekend was bij de KNVB. Gelukkig maar voor de Amsterdammer, want anders zou hij onherroepelijk zijn geschorst wegens het overtreden van de amateurregels.

De bond legde de klacht van V.U.C. in ieder geval naast zich neer, zodat Keizer zowel in Amsterdam als in Londen het doel kon blijven verdedigen. Daarmee was Keizer de allereerste Nederlandse voetballer bij Arsenal, als een verre voorganger van Dennis Bergkamp.

Voetbal, Nederland, Nederland-Frankrijk( Uitslag 4-5). Keeper Gerrit Keizer pak…
Gerrit Keizer als international tegen Frankrijk. Foto’s Nationaal Archief
Profvoetballer

In 2007 werd keihard aangetoond dat Keizer wel degelijk geld had gekregen van Arsenal, waarmee hij dus profvoetballer was geweest. Micha Peters en Thomas Blom schreven voor tijdschrift Tussenstand: ‘De in Londen woonachtige Gerrit Keizer wilde eigenlijk helemaal geen professional worden, hij was namelijk bang dat hij te weinig tijd voor zijn groentehandel zou overhouden. Pas na lang aandringen van de legendarische Arsenal-coach Herbert Chapman, ondertekende hij een profcontract en ontving vervolgens 6 pond per week.’

In juli 1930 zei Keizer tegen het Algemeen Handelsblad: “Zoo ben ik dus professional tegen wil en dank.” Het avontuur duurde echter niet lang, want de Engelse voetbalbond eiste dat Keizer zijn profstatus onmiddellijk werd ontnomen, omdat hij anders het brood uit de mond van een Engelse speler zou stoten.’ Peters en Blom: ‘Zo werd de prille profcarrière al snel in de kiem gesmoord en verdedigde hij als enige amateur in de Engelse competitie het doel van Arsenal. ‘

Ondanks de korte profloopbaan is het toch verbazingwekkend dat de KNVB niet ingreep – al helemaal omdat een jaar eerder er dus ook al gedoe was geweest rond Keizer. Misschien is het maar beter ook, want anders was zijn loopbaan per onmiddellijk beëindigd geweest.

Tot 2009 dachten sporthistorici dat Keizer de allereerste Nederlandse profvoetballer was, maar toen werd bewijs gevonden dat Gerrit Visser hem al in 1926 was voorgegaan in de Verenigde Staten.

Keizer is in 1980 overleden op 70-jarige leeftijd.

Voetbal, Competitie, Eerste klasse afdeling I, Seizoen 1936/1937,Ajax-Blauw Wit…
In het seizoen 1936-37 bij Ajax

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al bijna 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.