In 1943 speelde Feyenoord in Amsterdam zijn thuiswedstrijd tegen ADO
Feyenoord speelde in 1943 twee officiële thuiswedstrijden in Amsterdam. In het Ajax-stadion werd Heerenveen ontvangen. ADO kwam op bezoek in het Olympisch Stadion – de belangrijkste wedstrijd van het seizoen.
Het Amsterdamsche publiek heeft getoond Feyenoord zeer genegen te zijn.
Door oorlogsomstandigheden kon Feyenoord in 1943 enkele thuiswedstrijden niet in het eigen stadion spelen. De burgemeester van Rotterdam bepaalde namelijk op 12 april dat voorlopig “alle wedstrijden in Rotterdam zonder publiek gespeeld moeten worden”. Er was vooral angst voor luchtaanvallen tijdens wedstrijden. Een week later bevestigde het departement van Opvoeding, Wetenschap en Kultuurbescherming deze onheilstijding.
Het stadionverbod leverde direct problemen op voor Feyenoord, dat toen de kampioenscompetitie speelde met vijf afdelingskampioenen die onderling uitmaakten wie kampioen van Nederland werd. De thuiswedstrijden tegen Heerenveen, Enschede en ADO waren toen al uitverkocht.
De eerste wedstrijd tegen Willem II was nog wel in De Kuip, maar toen volgde het verbod. Ajax hielp de Rotterdammers door zijn stadion aan te bieden voor een thuiswedstrijd. Op 18 april 1943 was Feyenoord officieel gastheer in Stadion De Meer voor een thuiswedstrijd tegen Heerenveen.
Op 25 april speelde Feyenoord een thuiswedstrijd in het Goffertstadion in Nijmegen. Op 6 juni was de afsluiting in het Olympisch Stadion, waarmee Feyenoord dat seizoen twéé officiële thuiswedstrijden in Amsterdam speelde. Daar ontmoette het ADO, de heersend landskampioen.
‘Arm Feyenoord,’ schreef De Revue der Sporten. ‘Van huis en haard verdreven, hebben de Rotterdammers drie thuiswedstrijden op neutraal terrein moeten spelen, wat een handicap geweest is, dat wascht ’t water van de zee niet af. Het Amsterdamsche publiek heeft getoond Feyenoord zeer genegen te zijn en ook in Nijmegen werd op ’n goed veld in een behoorlijke omgeving gespeeld. Maar thuis over de Maas in eigen omgeving, te deksel dat scheelt toch nog wel ’n slok op ’n borrel. Het moreel van ’n ploeg is een zéér groote factor en ’t moreel wordt nergens zoo geschraagd als thuis.’
ADO won met 3-1, waarmee het ook de landstitel pakte. ‘Welaan, hartelijk gefeliciteerd A.D.O.’, feliciteerde De Revue der Sporten. ‘Al met al was het toch een echte kampioenswedstrijd, een geslaagde voetbaldag in het Olympisch stadion.’