Voetbal

2 mei 1937: de eerste interland in de Kuip

Het Nederlands elftal speelde de meeste thuiswedstrijden in de Kuip. Op 2 mei 1937 gebeurde dat voor de eerste keer met een uiterst beroerde aftrap. Gratis verhaal, maar een donatie is aardig – onderaan deze pagina. 

In 1935 begonnen de werkzaamheden voor de bouw van het stadion van Feyenoord, die leidden tot de opening van het Rotterdamse stadion op 27 maart 1937. Het stadion werd niet alleen de thuisbasis van de club zelf, maar was ook voor het Nederlands elftal een belangrijke speelplaats. Oranje heeft in de Kuip de meeste thuiswedstrijden gespeeld.

De eerste interland in Stadion Feyenoord was op 2 mei 1937, een ruime maand na de opening. België was de tegenstander, de vaste tegenspeler toentertijd van Nederland. In het Nederlands elftal stonden veel spelers, die we ons nu nog herinneren, zoals Leo Halle, Wim Anderiesen, Puck van Heel, Bep Bakhuys en Kick Smit. Het eerste Oranje-doelpunt in de Kuip werd gemaakt door Leen Vente. Hierdoor won Nederland met 1-0.

Aftrap

Van deze wedstrijd zijn filmbeelden bewaard gebleven. Met de nodige moeite is het Nederlandse doelpunt te zien, maar veel interessanter is de aftrap, die door Oranje werd genomen. Die was ronduit dramatisch – de slechtste die ik ooit heb gezien.

Het bewuste fragment begint op 1 minuut 55. Drie Nederlandse spelers staan rond de middenstip voor de aftrap als ze mogen beginnen. Er gaat overduidelijk iets mis, want de bal wordt te ver naar voren gespeeld. Die belandt als vanzelf bij de Belgen, die meteen de aanval inzetten. In de eerste secondes van de wedstrijd ontstaat gevaar voor het Nederlandse goal, óndanks de aftrap. Kijk zelf maar.

 

Nederland won nog wel met 1-0.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken door een kleine bijdrage te doen

Mijn gekozen waardering € -

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Schreef mee aan het boek "Nooit meer Qatar" over de FIFA en mensenrechten. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.