Voetbal

2 mei 1962: Benfica verslaat Real Madrid in Amsterdam

Op 2 mei 1962 keken 65.000 toeschouwers in het Olympisch Stadion naar Benfica – Real Madrid. Het was de finale van de Europa Cup 1.

Wereldwijd hebben zelfs zo’n honderd miljoen mensen naar het verslag van deze wedstrijd gekeken, waarin de Portugese voetballer Eusebio de meeste aandacht zou trekken. De leiding was in handen van de legendarische Nederlandse scheidsrechter Leo Horn.

Het was voetbal van uitzonderlijke kwaliteit, aldus de aanwezigen. De Leeuwarder Courant schreef op 3 mei 1962: ‘De doelpunten waren in dit felle, maar toch niet bijzonder onsportieve duel vrijwel allemaal van heel goed gehalte en de toeschouwers hebben staaltjes voetbaltechniek en schoten gezien, waarvan de meeste voetballers in Nederland slechts dromen. De enorme schoten van de Portugezen Eusebio en Coluna en van de Hongaarse Spanjaard Puskas, waren alleen al een gang naar het stadion waard.’

Ondanks een snelle voorsprong van Real Madrid won Benfica met 5-3, waarbij de laatste twee doelpunten werden gemaakt door Eusebio.

Het eerste doelpunt van de wedstrijd bracht de toeschouwers al direct in vervoering en zo zou het negentig minuten doorgaan. ‘De wedstrijd zal nog lang in herinnering blijven’, aldus de Leeuwarder Courant. ‘Het was vooral het spel van Puskas, Eusebio, Coluna en Gento, dat had geïmponeerd, maar stuk voor stuk waren het toch allemaal grootmeesters. We zullen lang moeten wachten, voor we in Nederland weer een wedstrijd van een dergelijk formaat zullen kunnen zien.’

Dat had overigens al op 5 mei 1962 kunnen zijn als Eusebio de laatste twee goals niet had gemaakt. In dat geval was het 3-3 gebleven en zou een replay zijn gespeeld tussen de twee finalisten – ook in het Olympisch Stadion. Er werd toen dus nog niet een beslissing geforceerd door strafschoppen na een verlenging. Als het na 120 minuten nog steeds gelijk zou zijn geweest, had Amsterdam twee keer kunnen kijken naar Real Madrid – Benfica…

Maar dat zal de Portugezen ongetwijfeld niet hebben gedeerd. De vreugdetaferelen bij de kleedkamer, waar zo’n beetje iedereen bij kon komen, waren immens. Eusebio wankelde snikkend door de gangen, dwars door het tumult van de supporters. Zonder dat hij het merkte, werd Eusebio de kleedkamer binnengeduwd, waar trainer Bela Guttmann hem opving.

Zelfs toen keerde Eusebio nog niet terug op aarde. Volgens een aanwezige journalist werd hij daarom op de tafel gelegd, waar hij hevig schokkend langzaam tot zichzelf kwam. In korte tijd had de loopbaan van deze voetballer enorme hoogtepunten bereikt, want nog maar een jaar eerder – zo meldde de Leeuwarder Courant – viste Eusebio nog schelpen langs de stranden van Mozambique.

Ook de andere spelers van Benfica hadden moeite om te beseffen wat er in de afgelopen uren was gebeurd. Augusto bijvoorbeeld stond met gebogen hoofd tegen de muur te snikken, omdat de spanning te groot was geweest.

Scheidsrechter Leo Horn keek tevreden terug. Hij was positief over het spel van de Portugezen en vond dat het geen moeilijke wedstrijd was geweest om te leiden.

Benfica en Eusebio speelden later nog twee wedstrijden in het Olympisch Stadion – beide keren tegen Ajax. In 1969 was er een legendarische kwartfinale van de Europa Cup 1, toen Ajax met 1-3 verloor. Benfica leek zich daarmee te hebben verzekerd van de halve finale, maar nadat Ajax met dezelfde cijfers in Portugal had gewonnen, moest er een beslissingswedstrijd in Parijs komen. Die zorgde uiteindelijk voor de definitieve winst van de Amsterdammers.

En in 1972 schakelde Ajax Benfica opnieuw uit, toen in de halve finale. In het Olympisch Stadion won Ajax toen moeizaam met 1-0.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Schreef mee aan het boek "Nooit meer Qatar" over de FIFA en mensenrechten. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.