NieuwVoetbal

21 januari 1968: de mistwedstrijd Ajax – Feyenoord

Ajax kreeg internationale faam door de Mistwedstrijd van 1966 tegen Liverpool – reconstructie hier. Op 21 januari 1968 speelde Ajax nog een mistwedstrijd, maar dan tegen Feyenoord. De wedstrijd werd gestaakt, waarna er tv-geschiedenis werd geschreven bij de replay.

Het Olympisch Stadion Amsterdam was gehuld in mist toen op 21 januari 1968 de wedstrijd Ajax – Feyenoord begon. Na een half uur werd de pot gestaakt, omdat niet meer het hele veld was te zien. Kijk maar:

Het bepalen van een nieuwe datum was een probleem, omdat Feyenoord geen zin had om nog in dezelfde week voor de tweede keer naar Amsterdam te komen. De VARA hield hierover een bliksemenquête, waarop 12.420 mensen reageerden.

In Achter het Nieuws werd de uitslag bekendgemaakt: 54% was het niet eens met Feyenoord en 46% wel. Heel verrassend – duh – was dat van de Rotterdamse bellers bijna negentig procent wél vond dat Feyenoord in zijn recht stond door niet meteen de replay te willen spelen. Het was zelfs zo’n hot item in deze stad dat de lijnen naar de VARA vanaf Rotterdam tijdelijk onbereikbaar waren.

De KNVB ging ondertussen zijn eigen gang en liet de wedstrijd op 10 maart overspelen. Ajax won met 1-0, maar veel belangrijker was dat het tv-verslag hiervan de eerste was die in kleur werd uitgezonden op de Nederlandse tv. Zo begon het Nederlandse voetbal tijdens de Klassieker aan een nieuw tijdperk.

Advertentie

Bestel bij Bol.com

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Jurryt van de Vooren is sporthistoricus. Auteur van 'Amsterdam 1928' en de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Bezig met boekenserie over Amsterdam en sport. Nog steeds de enige Amsterdammer die is afgestudeerd op Feyenoord.