NieuwVoetbal

De vergeten Mistwedstrijd van Ajax en Feyenoord

Op 21 januari 1968 speelde Ajax in het Olympisch Stadion een vergeten mistwedstrijd tegen Feyenoord. Een oproep aan de toeschouwers om de mist weg te blazen, hielp niet. De wedstrijd werd gestaakt.

Overleg over de voortgang van de Mistklassieker. Foto Pieter Jongerhuis via het Nationaal Archief

Precies 55 jaar geleden was er ook een Klassieker. Ajax was toen net internationaal doorgebroken met een spectaculaire overwinning op Liverpool in december 1966. Niemand in het Olympisch Stadion had het door, omdat er vanwege de mist amper iets was te zien. Het moderne Ajax begon bij deze zogenaamde Mistwedstrijd.

Ook op 21 januari 1968 was het Olympisch Stadion was gehuld in een dikke mist, maar toen tijdens Ajax – Feyenoord. Een oproep van de stadionspeaker aan de 63.000 toeschouwers om even met zijn allen te blazen, hielp niet. Ook het idee van Ajax om de stadionlampen te ontsteken voor beter zicht hielp niet. Die bleken toen namelijk al een hele tijd in functie te zijn.

Na een half uur werd de pot gestaakt, omdat niet meer het hele veld was te zien. Het was toen 14.42 uur met een stand van 1-1. Ook Sparta – DWS in het Kasteel werd om deze reden afgebroken, in dit geval met een stand van 0-0. Op één dag waren er dus twéé Mistwedstrijden.

Telefooncentrale plat

Het bepalen van een nieuwe datum werd een nationaal debat, omdat Feyenoord geen zin had om nog in dezelfde week voor de tweede keer naar Amsterdam te komen. De VARA hield hierover een bliksemenquête, waarop 12.420 mensen reageerden.

In Achter het Nieuws werd de uitslag bekendgemaakt: 54% was het niet eens met Feyenoord en 46% wel. Heel verrassend – duh – was dat van de Rotterdamse bellers bijna negentig procent wél vond dat Feyenoord in zijn recht stond door niet meteen de replay te willen spelen. Het was zelfs zo’n hot item in deze stad dat de lijnen naar de VARA vanaf Rotterdam tijdelijk onbereikbaar waren.

De KNVB ging ondertussen zijn eigen gang en liet de wedstrijd op 10 maart overspelen. Ajax won met 1-0, maar veel belangrijker was dat het tv-verslag hiervan de eerste was dat in kleur werd uitgezonden op de Nederlandse tv.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.