NieuwVoetbal

De vergeten mistwedstrijd van Ajax in het Olympisch Stadion

Het is deze week precies 25 jaar geleden dat Ajax afscheid nam van het Olympisch Stadion. Sportgeschiedenis blikt de komende dagen daarom terug op opmerkelijke wedstrijden van de Amsterdammers in dit stadion. In 1968 speelde Ajax daar een vergeten mistwedstrijd tegen Feyenoord.

Ajax brak internationaal door met een spectaculaire overwinning op Liverpool in december 1966. Niemand in het Olympisch Stadion had het door, omdat er vanwege de mist amper iets was te zien. Het moderne Ajax begon bij deze zogenaamde Mistwedstrijd.

Ook op 21 januari 1968 was het Olympisch Stadion was gehuld in een dikke mist, maar toen tijdens Ajax – Feyenoord. Een oproep van de stadionspeaker aan de 63.000 toeschouwers om even met zijn allen te blazen, hielp niet. Ook het idee van Ajax om de stadionlampen te ontsteken voor beter zicht hielp niet. Die bleken toen namelijk al een hele tijd in functie te zijn.

Na een half uur werd de pot gestaakt, omdat niet meer het hele veld was te zien. Het was toen 14.42 uur met een stand van 1-1.

Telefooncentrale plat

Het bepalen van een nieuwe datum werd een nationaal debat, omdat Feyenoord geen zin had om nog in dezelfde week voor de tweede keer naar Amsterdam te komen. De VARA hield hierover een bliksemenquête, waarop 12.420 mensen reageerden.

In Achter het Nieuws werd de uitslag bekendgemaakt: 54% was het niet eens met Feyenoord en 46% wel. Heel verrassend – duh – was dat van de Rotterdamse bellers bijna negentig procent wél vond dat Feyenoord in zijn recht stond door niet meteen de replay te willen spelen. Het was zelfs zo’n hot item in deze stad dat de lijnen naar de VARA vanaf Rotterdam tijdelijk onbereikbaar waren.

De KNVB ging ondertussen zijn eigen gang en liet de wedstrijd op 10 maart overspelen. Ajax won met 1-0, maar veel belangrijker was dat het tv-verslag hiervan de eerste was dat in kleur werd uitgezonden op de Nederlandse tv.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.