Voetbal

Doelman Eric Jongbloed gedood door bliksem

Op 23 september 1984 stierf keeper Eric Jongbloed van DWS, zoon van Jan, nadat hij op het veld was geraakt door de bliksem. Het was een nationale affaire, mede omdat het om de zoon ging van één van de beste keepers, die Nederland ooit heeft gehad.

De begrafenis van Eric Jongbloed. Foto Nationaal Archief

De dood van de talentvolle doelman Eric Jongbloed op 21-jarige leeftijd is een zwarte bladzij uit de geschiedenis van zijn club. Toen ik DWS in 1997 als beginnend sporthistoricus bezocht, werden mij vele plakboeken getoond, die speciaal hierover waren aangelegd. Alles was gebundeld: de artikelen en vooral de vele reacties vanuit een geschokte voetbalwereld.

Eric Jongbloed was de zoon van Jan Jongbloed, de legendarische keeper van onder meer DWS en FC Amsterdam. Ook Eric stond dus onder de lat bij DWS. Hier werd hij getroffen door een bliksemstraal. Yoeri van den Busken maakte hiervan een indrukwekkende reconstructie in het boek De Tragedies.

Onder meer Rob Stenacker kwam aan het woord. Hij was aanvoerder van DWS, en werd later voorzitter. Hij stond in de verdediging, vlak bij Jongbloed. Vlak voor de inslag liep hij weg uit zijn zestien. “Achteraf betekende dat mijn redding”, zei hij tegen Van den Busken. “Daar ben ik blij om, hoe egoïstisch dat ook klinkt. Ron [Van Niekerk, medeverdediger, jRRT] en ik waren net zes, zeven meter bij hem weggelopen. Toen kwam die klap, een verschrikkelijk harde klap. Door de luchtdruk werden we gewoon een paar meter verplaatst. Ik zag een vuurbal over het veld rollen.”

Daarna hoorde hij een vreselijk gegil van omstanders. “Dat ging door merg en been. Ik hoor het nog steeds. Je merkte meteen dat die mensen iets afschuwelijks gezien moesten hebben. En ik dramatiseer het niet, maar toen ik omkeek zag ik een rookwolk waar Eric had gestaan. Alsof een illusionist hem had laten verdwijnen.”

Nicole Jongbloed is de zus van Eric en sprak ook De Tragedies. Ze gaf een schokkend beeld van de begrafenis van haar broer op de Oosterbegraafplaats. Ramptoeristen en roddeljournalisten waren massaal aanwezig en toonden geen enkele respect voor de nabestaanden.

“Mijn vriendin kon niet meer naar binnen”, zei Nicole in het boek. “Ik werd gecondoleerd door mensen, die ik niet kende. Ik weet nog goed dat we wegliepen bij het graf en allerlei fotografen ons stonden op te wachten. Op dat moment dacht ik: gadverdamme, laat me met rust.”

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken door een kleine bijdrage te doen

Mijn gekozen waardering € -

Advertentie

Bestel bij Bol.com

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Jurryt van de Vooren is sporthistoricus. Auteur van 'Amsterdam 1928' en de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Bezig met boekenserie over Amsterdam en sport. Nog steeds de enige Amsterdammer die is afgestudeerd op Feyenoord.