NieuwOlympische SpelenVoetbal

Chili maakte in 1928 de eerste schwalbe in het internationale voetbal

Tijdens het olympische voetbaltoernooi van 1928 in Amsterdam maakte het publiek kennis met de fopduik. ‘De Chilenen bleken de reinste komedie-spelers te zijn,’ aldus een mopperende sportjournalist op 27 mei 1928. 

Portugal – Chili in 1928. Foto uit de collectie van NOC*NSF via Europeana 

Begin jaren negentig werd de schwalbe een bekend voetbalbegrip in het internationale voetbal, in het Nederlands bekend als de fopduik. We moeten echter veel verder terug voor het begin.

Jammerend op de grond

De eerste voetbalwedstrijd op de Olympische Spelen in Amsterdam was op 27 mei 1928. Portugal en Chili speelden een kwalificatiewedstrijd voor het hoofdtoernooi, waarbij de verliezer was uitgeschakeld nog voor de Spelen waren begonnen. De Chileense voetballers verloren die wedstrijd en hadden dus de halve wereld overgestoken om niet te mogen meedoen.

De Zuid-Amerikanen trokken de aandacht van het Nederlandse publiek vanwege hun gedrag. Allemaal ‘voetbalkomedianten’, aldus een verhaal in Het Vaderland. ‘Het publiek dat den wedstrijd Portugal – Chili bijwoonde heeft, voor wat betreft de opvoering van een spectacle varié waar voor zijn geld gekregen. De Chilenen bleken de reinste komedie-spelers te zijn, die de voetbalsport als openbare vermakelijkheid op uitmuntende wijze beoefenden.

De heeren hadden een mars vol van trucjes, niet altijd even fair en verdedigbaar noch begrijpelijk. En als zij hun tegenstander te pakken hadden gehad, lieten zij zich jammerend op den grond vallen en gaven daardoor den schijn, dat zij gekwetst waren. Kwam echter de bal dan toevallig in hun buurt, dan sprongen zij kwiek weer op en speelden verder alsof er niets gebeurd was. Dat het komedie was bleek trouwens wel uit het feit dat hun medespelers zich niet eens om hen bekommerden en dus van het spelletje wel op de hoogte waren.’

Aldus Het Vaderland, dat in 1928 het woord schwalbe nog niet in het vocabulaire had, maar wel er degelijk getuige van was geweest.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Schreef mee aan het boek "Nooit meer Qatar" over de FIFA en mensenrechten. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.