Home > Nieuw > 28 februari 1950: FIFA wil het WK voetbal aflasten
NieuwVoetbal

28 februari 1950: FIFA wil het WK voetbal aflasten

De voorbereidingen voor het WK voetbal van 1950 in Brazilië verliepen bijzonder moeizaam. De FIFA dreigde zelfs nog even om het evenement dan maar helemaal niet door te laten gaan.

Brazilië organiseerde het WK voetbal van 1950, het eerste ná de Tweede Wereldoorlog. De FIFA besloot in 1947 om dit toernooi aan Brazilië te geven, waarmee het na Uruguay in 1930 het tweede Zuid-Amerikaanse land werd. De voetbalorde moest zo snel mogelijk worden hersteld, maar veel landen zaten in die tijd nog in de puinhopen uit de oorlogsjaren. Het was daarom tot op het laatste moment onduidelijk wie er aan het evenement in Brazilië zouden deelnemen. De Nederlandse voetbalbestuurder Karel Lotsy zat toen in het FIFA-bestuur en was zo voorzitter van het organisatiecomité van dit WK.

Het WK was alleen niet uitgeschreven voor 1950, maar al voor 1949. Zoals de Heerenveensche Koerier op 18 juni 1947 schreef: ‘Het wereldkampioenschap voetbal zal in 1949 in Brazilië worden verspeeld.’ Enkele maanden later tijdens een bestuursvergadering van de FIFA in Amsterdam kwam de organisatie hier echter op terug. Het Nieuwsblad van het Noordenop 24 september 1947: ‘Ten aanzien van het wereldkampioenschap werd besloten deze uit te stellen tot 1950, in verband met de korte tijd van voorbereiding voor de voorwedstrijden. Brazilië, het land dat het eindtournooi organiseert, zal evenwel hiermee akkoord moeten gaan.’

 

Het gastland stemde hier inderdaad mee in, want inderdaad is twee jaar voorbereiding voor een WK voetbal wel erg weinig. Toch waren de problemen hiermee nog niet opgelost, want op 28 februari 1950 was er opeens het gerucht dat het WK alsnog zou worden afgelast. Het Nieuwsblad van het Noorden schreef derhalve: ‘De heer K. J. J. Lotsy deelde ons naar aanleiding van dit bericht mede, dat Brazilië gevraagd is vóór 1 Maart een verklaring van zekerheidstelling aan de FIFA te verstrekken, waarbij de bedragen, die uit de recette worden betaald, ook werkelijk zullen kunnen worden overgemaakt. Mocht, aldus de heer Lotsy, die voorzitter van de commissie voor de organisatie der wereldkampioenschappen is, Brazilië deze verklaring niet verstrekken, dan zullen ongetwijfeld op de bijeenkomst van het bestuur der FIFA en van de speciale commissie, welke op 18 en 19 Maart te Zürich bijeenkomen, harde noten worden gekraakt.’

De vrouwen van ministers huilden tranen met tuiten. De mannen zagen allen lijkwit.

Fijn kantwerk

De harde noten werden gekraakt en zo ging dit evenement gewoon door. Lotsy kwam laaiend enthousiast terug, waarover de Nederlandse kranten op 20 en 21 juli 1950 uitgebreid schreven. “Nog nooit heb ik zulk voetbal gezien als dat van het Braziliaanse elftal”, zei hij bij zijn aankomst op Schiphol. “Dit voetbal is gelijk fijn kantwerk. Deze mensen zijn een kruising van artiesten, goochelaars, acrobaten en voetballers.”

De grootste organisatorische problemen waren de enorme afstanden geweest tussen de verschillende speelsteden én de aanwezigheid van radiojournalisten, die meteen na een doelpunt het veld op wilden rennen om de gelukkige voetballer te interviewen. Dat was de gewoonte in Brazilië, maar tijdens het WK werd dit verboden.

Vanwege zijn belangrijke functie zat Lotsy op de eretribune toen Brazilië de allesbeslissende wedstrijd van Uruguay verloor en daarmee het WK. “De vrouwen van ministers huilden tranen met tuiten. De mannen zagen allen lijkwit.” Misschien had Brazilië er dan toch beter aan gedaan om het WK van 1950 af te gelasten, want dan hadden ze dat nationale trauma tenminste niet gehad.

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Jurryt van de Vooren is sporthistoricus. Auteur van 'Amsterdam 1928' en de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Bezig met boekenserie over Amsterdam en sport. Nog steeds de enige Amsterdammer die is afgestudeerd op Feyenoord.