NieuwVoetbal

De reis van Feyenoord-supporters naar Lissabon in 1963

Feyenoord speelt tegen Benfica. In 1963 reisden de Rotterdamse supporters per boot naar Lissabon. Hans Koole schreef hierover in 2017 een scriptie.

Supporters van Feyenoord op weg naar Lissabon voor de wedstrijd van Feyenoord tegen Benfica. Foto via het Stadsarchief Rotterdam

Door Hans Koole

Feyenoord is tegenwoordig onlosmakelijk verbonden met Rotterdam. De club staat voor velen symbool als de verpersoonlijking van de arbeidersstad. Het is daarom wellicht niet verwonderlijk dat fankledij met opdrukken als 010 isn’t just a code gretig aftrek vinden.

Maar hoe vanzelfsprekend is het om Feyenoord als een puur Rotterdamse club te zien? In mei 1963 zeker nog niet. Een supportersreis over zee naar Lissabon kende zeker geen eenzijdig Rotterdams karakter.

“Heel het land op zijn kop”, kopte het socialistische dagblad Het Vrije Volk op 6 mei 1963. De passagiersschepen de Groote Beer en Waterman waren op 4 mei vertrokken vanaf de Lloydkade in Rotterdam. De Feyenoord-fans gingen op weg om Feyenoord in de halve finale van de Europacup I tegen Benfica aan te moedigen.

De 1500 supporters aan boord werden onder feestelijke toestanden uitgezwaaid door tienduizenden enthousiaste landgenoten die bij de Lloydkade, langs de Nieuwe Waterweg en Hoek van Holland stonden. De door Het Vrije Volk en de supportersvereniging van Feyenoord georganiseerde reis was een regelrecht succes.

Jan Bouma was destijds bureauredacteur bij Het Vrije Volk en ging mee aan boord van de Groote Beer. Hij was eindverantwoordelijk voor alle supporterszaken. Als hij terugdenkt aan de reis, dan gaan zijn gedachten vooral terug naar het gemêleerde gezelschap aan boord. Bouma: “De opvarenden kwamen vanuit heel het land en vanuit alle rangen en standen. En het mooiste was dat iedereen met elkaar kon opschieten en gewoon bij elkaar aan tafel zat.”

Via Stadsarchief Rotterdam

Amsterdammers aan boord

Als de fans uit alle windstreken kwamen, waren er dan ook Amsterdammers aan boord? Het echtpaar Joukje en Peter Dingerdis uit Zandvoort aan Zee kan dit bevestigen. Zij gingen als passagiers mee op de Waterman. “Ook mensen uit Amsterdam waren mee. Mijn vader was ook mee en die had zelfs een seizoenskaart van Ajax”, aldus Joukje Dingerdis.

Volgens Peter Dingerdis maakte dat helemaal niet uit, want er heerste tijdens de gehele reis een vrolijke stemming. Uiteindelijk had iedereen hetzelfde doel voor ogen: Feyenoord aanmoedigen tegen Benfica.

De reis kleurde op het gebied van entertainment tevens Amsterdams. De organisatoren wilden artiesten aan boord om hun gasten negen dagen lang te vermaken. Het Vrije Volk had goede connecties met de VARA – grotendeels vanwege dezelfde socialistische sympathieën. Hierdoor konden vrij gemakkelijk artiesten van de VARA geregeld worden.

Zo ging de Rotterdamse accordeonist Jaap Valkhoff mee, maar ook typisch Amsterdamse artiesten zoals de komiek Johnny Kraaijkamp en de zanger Max van Praag. Dat deze Amsterdamse invloed niet uitmaakte, bleek wel uit het feit dat zowel de artiesten en de fans met elkaar ontelbare keren het supporterslied Hand in Hand zongen.

Van ons allemaal

Uiteindelijk ging Feyenoord op 8 mei eervol met 3-1 ten onder tegen het Benfica van Eusebio. In grote delen van Nederland lag die dag het openbare leven gedeeltelijk stil, omdat de mensen via radio of televisie de wedstrijd wilden volgen. Het Europese avontuur was voor Feyenoord na de nederlaag voorbij, maar het eerdere succes en de supportersreis naar Lissabon had op veel landgenoten indruk gemaakt.

Een dag na de verloren wedstrijd tegen Benfica citeerde het Algemeen Dagblad veelzeggend een Amsterdamse inwoner die de wedstrijd op televisie had gezien: “Ik ben weliswaar een rasechte Amsterdammer, maar Feijenoord is een beetje van ons allemaal geworden.”

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -