NieuwVoetbal

6 januari 1948: Eindhoven opent de eerste voetbalschool van Nederland

Er zijn zo’n 170 voetbalscholen in Nederland, zo blijkt uit cijfers uit 2016. Eindhoven had de nationale primeur, vandaag exact zeventig jaar geleden.

Het doel van deze school is om jonge spelers uit verschillende verenigingen op te leiden en hen de grondbeginselen van voetbal op brede basis bij te brengen.

België had eerder een voetbalschool dan Nederland. Het nationale team had in 1927 een reeks pijnlijke nederlagen geleden tegen Tsjechoslowakije, Oostenrijk en Engeland, waarna nog in hetzelfde jaar bij Antwerp F.C. een voetbalschool werd opgericht. “Men hoopt dat dit voorbeeld zal gevolgd worden door het meerendeel der Belgische clubs en dat aldus binnen enkele jaren de vruchten hiervan zullen geplukt worden”, zo schreef Het Algemeen Handelsblad.

De tijdgeest

Het duurde maar liefst 21 jaar voordat dit idee in Nederland werd overgenomen. De primeur was op 6 januari 1948 in Eindhoven, maar dat werd niet door iedereen als een doorbraak beschouwd in de ontwikkeling van deze sport. “Een nobel streven, zonder twijfel”, schreef Het Vrije Volk. “Men stelle zich van de resultaten echter niet al te veel voor, daar de verhoging van ons spelpeil bovenal een kwestie is van natuurlijke aanleg der spelers.”

Dit oordeel zegt alles over de toenmalige tijdgeest en sportmentaliteit in ons land. Het was vlak voordat Fanny Blankers-Koen vier gouden olympische medailles won en zelfs acht jaar voor de invoering van het profvoetbal. Sport was niet iets wat heel erg serieus werd genomen.

Tegen deze stroom in nam toch een aantal Eindhovense voetbalbestuurders het initiatief tot deze opleiding en kreeg daarbij de steun van de regionale KNVB-afdeling. “Het doel van deze school is om jonge spelers uit verschillende verenigingen op te leiden en hen de grondbeginselen van voetbal op brede basis bij te brengen.” Er deden spelers mee van Eindhoven, Brabantia, Veloc, Woensel, WVVZ, Geldrop, RPC en Una.

In complete voetbaluitrusting, verscheidene van andere verenigingen, maar ook op laarzen of gewone lage schoenen.

Het initiatief in Eindhoven stierf een stille dood, want er werd daarna niets meer van vernomen. Deze mensen liepen blijkbaar te ver uit voor de rest van de voetbaltroepen, want de volgende melding was pas in 1958, tien jaar later! Het Amsterdamse DWS opende toen zo’n instelling, maar dan vooral om de plaatselijke jeugd van de straat te houden.

“Jongens van omstreeks twaalf jaar kunnen na schooltijd op de velden van DWS-Amsterdam aan de Jan van Galenstraat komen oefenen en ze komen”, meldde De Telegraaf. “Dinsdagmiddag waren er een goede tweehonderd. In complete voetbaluitrusting, verscheidene van andere verenigingen, maar ook op laarzen of gewone lage schoenen.”

De Sittardia-voetbalschool

Halverwege de jaren 60 ging het hard met nieuwe voetbalscholen. Op 2 september 1964 trok Sittard nationale belangstelling toen daar een professionele instelling werd geopend. “Het instituut tot opleiding voor voetballers of kortweg de „Sittardia-voetbalschool” genoemd”, schreef Het Limburgsch Dagblad op 30 april 1966, “krijgt in haar vooruitstrevend en baanbrekend werk navolging. De v.v. Eindhoven heeft de opzet van het Sittardse initiatief bestudeerd en is met een grote delegatie de staf van docenten en de jeugdige voetballers komen bekijken. Men was enthousiast over de Sittardse werkwijze en men wil dit voorbeeld ook in eigen vereniging tot uitvaar brengen.”

Nota bene diezelfde voetbalclub uit Eindhoven was zestien jaar eerder betrokken geweest bij de eerste voetbalschool van Nederland, maar wist dat zelf niet meer!

Hoe dan ook, de amateuristische tijdgeest van 1948 was definitief verdreven uit de voetballerij. Vanaf de jaren zestig werd een opleiding voor jonge voetballers een normale zaak en legde daarmee de basis voor de latere successen van het Nederlandse voetbal.

 

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken door een kleine bijdrage te doen
Mijn gekozen waardering € -
Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Jurryt van de Vooren is sporthistoricus. Auteur van 'Amsterdam 1928' en de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Bezig met boekenserie over Amsterdam en sport. Nog steeds de enige Amsterdammer die is afgestudeerd op Feyenoord.