Voetbal

6 mei 1970: Ernst Happel paseert Eddy Treijtel voor de Europa Cup 1-finale

Op 6 mei 1970 speelde zich een enorm drama af: vaste keeper Eddy Treijtel van Feyenoord werd gepasseerd voor de Europacup 1-finale tegen Celtic. Eddy Pieters Graafland stond op goal, ondanks de protesten van zijn vrouw. “Je doet het niet!”

Bram de Graaf is redacteur van Margriet en schreef het leuke boek Voetbalvrouwen, de glorietijd van het Nederlandse voetbal 1970-1978. De Graaf geeft met interviews ruim baan aan al dan niet gescheiden voetbalvrouwen uit die tijd – onder meer aan de dames Jongbloed, Laseroms, Swart, Krol, Van Duivenbode en Israel. En aangezien de dames Cruijff en Truus van Hanegem niet geïnterviewd wilden worden, reconstrueert de Graaf hun belevenissen uit die tijd op kundige wijze.

 

Dit boek van De Graaf boek verrijkt de Nederlandse voetbalgeschiedenis, zoals het verhaal over de familie Pieters Graafland in de twee weken, die aan die roemrijke finale voorafgingen.

Du, morgen spreken

Eddy Treijtel

Op 26 april 1970 speelde Feyenoord in Amsterdam met 3-3 gelijk tegen Ajax, waarbij door missers van Eddy Treijtel een 1-3 voorsprong uit handen was gegeven. In die wedstrijd was Eddy Pieters Graafland reservekeeper, zoals hij dat bijna het hele seizoen 1969-1970 al was geweest. Op de busreis terug naar Rotterdam zag Eddy PG tot zijn verbazing Ernst Happel op hem afkomen. “Du, ik wil jou morgen spreken”, beval de Oostenrijkse maestro. Het was voor Happels eerste communicatie sinds hij EPG als eerste keeper had gepasseerd.

De volgende dag vroeg Happel of hij de finale tegen Celtic wilde keepen. Het antwoord, helemaal volgens de moraal van deze generatie: “Je hebt me het hele seizoen niet zien staan. Ik doe het niet.”

Happel stelde EPG voor om er thuis eens rustig over na te denken. Maar echtgenote Teddy was nog duidelijker: “Jij de finale keepen? Je bent gek, dat doe je niet. Ze hebben jou laten stikken, nu laat je hen mooi stikken.”

Teddy stoorde zich er ook aan dat haar man door andere Feyenoorders onder druk was gezet, want ook zij hadden hem namelijk als een baksteen laten vallen. Bovendien hadden Eddy en Teddy in Rotterdam een winkel in sportartikelen. Feyenoord was voor zijn Europese finale verre van favoriet, ook bij veel Nederlanders. Een verlies kon gemakkelijk in EPG’s schoenen worden geschoven, en dat kon weer de omzet van hun winkel schaden.

Maar Happel hield vol, en EPG ging overstag. “Omdat je zo’n unieke kans maar één keer in je leven krijgt”, lichtte hij toe. Teddy wist van niets, en moest van een journalist vernemen dat haar man toch de finale zou keepen. Toen Eddy thuiskwam, kreeg hij dan ook de wind van voren: “Jij gaat straks voor schut als het misgaat, jij krijgt alle schuld over je heen. Waar ben je in godsnaam mee bezig?”

Tijdens de finale hield Teddy haar hart vast. Het liep goed af, en de familie Pieters Graafland heeft nog nooit zo goed aan Feyenoord verdiend als in juist dat seizoen.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -