NieuwVoetbal

Manus Vrauwdeunt van Feyenoord is de kleinste speler van Oranje ooit

Precies 85 jaar geleden speelde Manus Vrauwdeunt van Feyenoord zijn enige interland. Hij is hij nog steeds de kleinste international aller tijden. Ook Frank Wels deed toen mee, de op één na kleinste Oranje-speler ooit.  

De interland werd gespeeld in het Olympisch Stadion

Simon, Floris en Martin Brester schreven in 2006 Oranje Lukraak, een boek vol nutteloze voetbalfeiten. Hierdoor weten we dat Manus Vrauwdeunt slechts 1,59 meter groot was. Hij speelde voor Feyenoord en kwam één keer uit voor Oranje. Daarmee is hij de kleinste Oranje-speler ooit – en waarschijnlijk ook de kleinste Feyenoorder.

Op 7 maart 1937 deed hij mee tegen Zwitserland, gespeeld in het Olympisch Stadion. ‘Men heeft Vrauwdeunt gekozen,’ schreef De Revue der Sporten over zijn uitverkiezing voor het Nederlands elftal, ‘wat wel algemeene instemming zal hebben; hij is een geestdriftig en all round speler, die stellig wel zal voldoen.’ Hij had al vaak op de reservebank gezeten, want Kick Smit uit Haarlem ging altijd voor. Die was op 7 maart 1937 alleen geblesseerd, waarna Vrauwdeunt voldeed aan de verwachtingen.

Daverend schot

Oranje won met 2-1 en Vrauwdeunt was bij beide doelpunten betrokken. Het wedstrijdverslag van De Revue der Sporten meldde: ‘Het eerste doelpunt werd gemaakt toen er veertien minuten was gespeeld. Vrauwdeunt gaf den bal mooi aan Bakhuys, die even opbracht en toen met een daverend schot scoorde. Het tweede doelpunt kwam 3 minuten na de hervatting. Hier had van Spaandonck een hard schot ingezonden. De bal sprong echter van den doelman terug, kwam bij den snel toeloopenden Vrauwdeunt, die den bal onmiddellijk in het net trapte.’

De Revue was tevreden over deze bijdrage: ‘Voorloopig zouden we aan Vrauwdeunt de voorkeur geven al heeft van Spaandonck toch ook in dezen wedstrijd verdienstelijke dingen gedaan.’ Het bleef echter bij deze ene keer. Eén wedstrijd en één doelpunt – toch een opvallende score.

En dat door een elftal, waarin ook nog Frank Wels speelde, van Unitas uit Gorinchem – de enige internationale die deze club heeft geleverd. Hij was 1,63 meter en staat daarmee op de twééde plaats van kleinste internationals.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.