NieuwVoetbal

7 maart 1937: Manus Vrauwdeunt kleinste Oranje-speler ooit

Manus Vrauwdeunt van Feyenoord is de kleinste Nederlandse international ooit. Op 7 maart 1937 speelde hij zijn enige interland. Ook Frank Wels deed toen mee, de op een na kleinste Oranje-speler aller tijden.

Manus Vrauwdeunt bij Feyenoord. Foto’s via Revue der Sporten

Simon, Floris en Martin Brester schreven in 2006 Oranje Lukraak, een boek vol nutteloze voetbalfeiten. Hierdoor weten we dat Manus Vrauwdeunt slechts 1,59 meter groot was. Hij speelde voor Feyenoord en kwam één keer uit voor Oranje. Daarmee is hij de kleinste Oranje-speler ooit.

Op 7 maart 1937 deed hij mee tegen Zwitserland. ‘Men heeft Vrauwdeunt gekozen,’ schreef De Revue der Sporten over zijn uitverkiezing voor het Nederlands elftal, ‘wat wel algemeene instemming zal hebben; hij is een geestdriftig en all round speler, die stellig wel zal voldoen.’ Hij had al vaak op de reservebank gezeten, want Kick Smit uit Haarlem ging altijd voor. Die was op 7 maart 1937 alleen geblesseerd, waarna Vrauwdeunt voldeed aan de verwachtingen.

 

Oranje won met 2-1 en Vrauwdeunt was bij beide doelpunten betrokken. Het wedstrijdverslag van De Revue der Sporten meldde: ‘Het eerste doelpunt werd gemaakt toen er veertien minuten was gespeeld. Vrauwdeunt gaf den bal mooi aan Bakhuys, die even opbracht en toen met een daverend schot scoorde. Het tweede doelpunt kwam 3 minuten na de hervatting. Hier had van Spaandonck een hard schot ingezonden. De bal sprong echter van den doelman terug, kwam bij den snel toeloopenden Vrauwdeunt, die den bal onmiddellijk in het net trapte.’

De Revue was tevreden over deze bijdrage: ‘Voorloopig zouden we aan Vrauwdeunt de voorkeur geven al heeft van Spaandonck toch ook in dezen wedstrijd verdienstelijke dingen gedaan.’ Het bleef echter bij deze ene keer. Eén wedstrijd en één doelpunt – toch een opvallende score.

Later bleek dat Wels toch vier centimeter groter was dan Vrauwdeunt

Een pijnlijk vertrek

Vrauwdeunt bleef tot 26 mei 1948 lid van Feyenoord. Zijn vertrek was pijnlijk, schreef Jan Oudenaarden in De geschiedenis van Feyenoord, deel 3. ‘Op 20 mei had hij in de kleedkamer geld ontvreemd van Wim van Kilsdonk en Jan van der Bijl. Eerder had hij al in de zakken van Bas Paauwe gezeten. De politie werd niet ingeschakeld. De zaak werd geregeld door hem te laten bedanken in plaats van hem te royeren. Manus werd op 1 augustus 1956 weer aangenomen als lid.’

Paul Onkenhout, Dick Sintenie en Edwin Struis bevestigden in hun boek Koning Voetbal uit 2014 dat Vrauwdeunt inderdaad de kleinste Oranje-speler was. Wesley Sneijder bijvoorbeeld staat pas op de tiende plaats met 1,70 meter, samen met Nicky Hofs. Het is dan wel weer heel erg toevallig dat Frank Wels op de tweede plaats staat, want die speelde op 7 maart 1937 ook mee in het Nederlands elftal – één van zijn 36 interlands.

 

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -