Voetbal

7 mei 1950: radioverslaggever Wim Schotanus kijkt naar Heerenveen – Ajax

Op 7 mei 1950 was de legendarische voetbalwedstrijd Heerenveen-Ajax, die eindigde in 6-5. Wim Schotanus deed hiervan het radioverslag, waarover ik in 1998 met hem sprak.

Aanbellen aan de voordeur van Schotanus had geen zin. Zijn hele leven was hij winkelier en daardoor reageerde hij alleen maar op het geluid van een winkelbel. Mijn intree was dan ook via de garagedeur, waaraan zo’n bel zat.

Zijn werktafel was bezaaid met paperassen. “Ik ben nog steeds betrokken bij de KNVB,” zei hij. “Elk weekend bezoek ik de amateurwedstrijden in deze buurt. Ook schrijf ik elke week een column over het regionale voetbal voor de Heerenveensche Courant.”

In 1936 werd Schotanus verslaggever bij de Regionale Omroep Noord-Oost RONO. Na de oorlog, in 1954, werd hij gevraagd door de AVRO om daar te werken. “Dat was voor mij een hele eer, omdat ik een volksjongen was. Denk erom dat je je gedraagt, waarschuwde de directeur van de LTS mij toen ik voor de eerste keer voor die omroep moest werken. Die man was een verschrikkelijk fanatiek lid van de AVRO en dus trots dat iemand uit Heerenveen daarvoor verslaggever werd.”

Tussenstand: 4-5

Vier jaar eerder al had Schotanus voor de AVRO verslag gedaan van de kampioenswedstrijd Heerenveen-Ajax. Een half uur voor het einde stond Ajax met 5-1 voor, maar toen kwam de ommekeer waardoor de thuisploeg alsnog met 6-5 won.

Dat radioverslag kwam niet vanuit het stadion zelf, maar pas na afloop van de wedstrijd in een radiowagen voor het huis van Schotanus. “Ik moest op tijd weg voor het verslag om half vijf. Daarom ging ik weg bij 4-5, toen Ajax al totaal verslagen was.”

Hij waarschuwde wat vrienden: “Als er wat gebeurt, moet je als de blikskaters naar mijn huis komen.” Schotanus was nog niet eens thuis toen hij een enorm gejuich hoorde. “Ik wist dus dat het al gelijk was geworden. Mijn vriend stond me inderdaad al op te wachten.”

Schotanus begon aan zijn verhaal voor de nationale zender. “Heerenveen Sportpark, goedemiddag. Een stuk spektakel van jewelste tussen de Ajacieden en Heerenveen.” Terwijl hij deze woorden uitsprak, legde een tweede vriend een briefje voor zijn neus met de mededeling dat het alsnog 6-5 was geworden.

“Het was daardoor een heel bewogen verslag,” blikte Schotanus in 1998 terug. Met als slotwoorden: “Al met al een stuk emotie van de bovenste plank.” De luistervinken van de AVRO hoorden zo voor de eerste keer van de sensationele uitslag in Heerenveen. “Ik wist toen zelf de uitslag nog niet eens! Ik kreeg er later veel complimenten voor.”

Advertentie

Bestel bij Bol.com

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Jurryt van de Vooren is sporthistoricus. Auteur van 'Amsterdam 1928' en de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Bezig met boekenserie over Amsterdam en sport. Nog steeds de enige Amsterdammer die is afgestudeerd op Feyenoord.