NieuwVoetbal

85 jaar geleden was de opening van Ajax-stadion De Meer

Op 9 december 1934 nam Ajax zijn nieuwe stadion in gebruik: De Meer in Amsterdam-Oost. De originele bouwtekeningen liggen tegenwoordig in Rotterdam.

Fotocollage met gebruik van Ajax Clubnieuws van 1 januari 1935

Ajax speelde van 1907 tot en met 1934 in het Houten Stadion, ter hoogte van het huidige Christiaan Huygensplein. Menno Pot kan er mooi over vertellen in deze film.

Het groote ideaal

Inmiddels 85 jaar geleden volgde de verhuizing naar Stadion De Meer, ongeveer een kilometer van het voormalige onderkomen. Daan Roodenburgh was de architect, in die tijd ook commissaris van Ajax. ‘De grootste en belangrijkste opdracht voor Roodenburgh,’ aldus Het Nieuwe Instituut in de inleiding van de archiefinventarisatie van deze architect. ‘In 1933 begint hij met het ontwerpen van dit nieuwe stadion, dat het oude houten gebouwtje, waarvoor hij in 1917, 1918 en 1928 nog enige tribunes had ontworpen, moest vervangen.’

En met succes, zo blikte Ajax Clubnieuws op 1 januari 1935 weemoedig terug: ‘Van boerenhoeve tot Ajax-stadion, het is een langen en toch ook weer korten weg geweest. Lang is de voorbereiding geweest, het overleg met de gemeente Amsterdam en het bijeensparen van het noodige geld. In Februari stond de boerderij en de boomgaard er nog, op wat nu ons 1e veld is, in tien maanden tijd is ons Ajax-stadion verrezen, als resultaat van vele samenwerkende krachten, als symbool van wat clubgeest, spelkwaliteit en organiseerende kracht vermogen, als zij samengaan met het groote ideaal, het clubbelang voor oogen.’

Tekeningen afkomstig uit het Roodenburgh-archief 

Crisis

Het nieuwe stadion was voor Ajax een absoluut hoogtepunt in zijn toenmalige clubgeschiedenis, waarbij we 85 jaar later niet moeten vergeten dat Nederland tijdens de opening op het dieptepunt van de economische crisis zat. Dat juist in deze zware moeilijke jaren een nieuw onderkomen werd geopend, was extra knap. Ajax was er zelfs bijna aan onderdoor gegaan, aldus Het Nieuwe Instituut: ‘De club heeft nog slechts tweeëneenhalve ton in kas. Het stadion kost uiteindelijk drie ton.’

Archief online 

Wie de archiefstukken wil zien van het ontwerp en de bouw van dit Amsterdamse stadion van Roodenburgh moet daar tegenwoordig voor naar Rotterdam, naar Het Nieuwe Instituut. Online is hier trouwens ook al het nodige te zien: zestien scans van De Meer. In lage resolutie weliswaar, maar een eerste bestudering is toch goed mogelijk. Wie deze bouwtekeningen in hoge resolutie wil hebben, kan die simpelweg bestellen.

Voor een verdere bestudering van dit belangrijke Ajax-archief is er toch een reis naar Rotterdam nodig, maar een bezoek aan Het Nieuwe Instituut is geen straf. Als je er dan toch bent, moet je ook even het materiaal van Jan Wils aanvragen.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken door een kleine bijdrage te doen

Mijn gekozen waardering € -

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al bijna 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.