Voetbal

9 april 1958: PSV-stadion krijgt kunstlicht

Op 9 april 1958 speelde PSV voor de eerste keer een thuiswedstrijd met kunstlicht. Philips was toen al decennia leverancier van stadionverlichting, ook in het buitenland.

PSV is sinds de oprichting in 1913 verbonden met Philips, leverancier van licht. De eerste keer dat Philips in het PSV-stadion het kunstlicht ontstak was op 9 april 1958 in een wedstrijd tegen Anderlecht.

Dat was opmerkelijk laat, want Philips verkocht toen al meer dan veertig jaar kunstlicht aan stadions. Op 30 juli 1916 was in Het Nederlandsch Sportpark,  de voorganger van het Olympisch Stadion, een voetbalwedstrijd tussen Belgische en Engelse geïnterneerden.

Het Algemeen Handelsblad schreef de volgende dag: ‘Memoreeren we nog, dat het laatste deel der wedstrijd bij kunstlicht werd gespeeld; waarschijnlijk een unicum op dit gebied.’ Op 31 augustus 1917 speelden AFC en ’t Gooi in hetzelfde stadion de tweede helft met kunstlicht.

Meteen al bij deze eerste keer was Philips verantwoordelijk voor de verlichting, het bedrijf dat inmiddels wereldleider is in stadionverlichting. Op 1 september 1916 plaatst het zelfs een advertentie in verschillende Nederlandse kranten om dat te benadrukken.

In de jaren dertig verkocht Philips voor de eerste keer een lichtinstallatie aan het buitenland, aan Wembley nog wel. Dan is het toch opvallend dat pas in 1958 Eindhoven zelf aan de beurt was.

Het was daarom groot feest toen dit gebeurde. Het systeem werd bekend als één van de beste van Europa. Nadeel van de verlichting was dan weer wel, zo schreef een gemene journalist, dat de tekortkomingen van PSV zo wel erg zichtbaar werden. In 1961 werden de 240 lampen van ieder 1000 watt vervangen door exemplaren van 1500 watt.

De allereerste lichtwedstrijd ooit in het wereldwijde voetbal trouwens was op 14 oktober 1878 in Sheffield, een jaar voordat Thomas Edinson het patent voor de gloeilamp had vastgelegd.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.