NieuwVoetbal

De eerste lichtwedstrijd in het PSV-stadion was in 1958

Op 9 april 1958 speelde PSV voor de eerste keer een thuiswedstrijd met kunstlicht. Philips was toen al decennia leverancier van stadionverlichting, ook in het buitenland.

Het stadion in 1959. Foto Harry Pot via het Nationaal Archief

PSV is sinds de oprichting in 1913 verbonden met Philips, die leverancier van licht. De eerste keer dat Philips in het PSV-stadion het kunstlicht ontstak was op 9 april 1958 in een wedstrijd tegen Anderlecht.

Dat was opmerkelijk laat, want Philips verkocht toen al meer dan veertig jaar kunstlicht aan stadions. Op 30 juli 1916 was in Het Nederlandsch Sportpark, de voorganger van het Olympisch Stadion, een voetbalwedstrijd tussen Belgische en Engelse geïnterneerden. Het Algemeen Handelsblad schreef hierover de volgende dag: ‘Memoreeren we nog, dat het laatste deel der wedstrijd bij kunstlicht werd gespeeld; waarschijnlijk een unicum op dit gebied.’ Op 31 augustus 1917 speelden AFC en ’t Gooi in hetzelfde stadion de tweede helft met kunstlicht.

Meteen al bij deze eerste keer was Philips verantwoordelijk voor de verlichting, het bedrijf dat inmiddels wereldleider is in stadionverlichting. Op 1 september 1916 plaatst het zelfs een advertentie in verschillende Nederlandse kranten om dat te benadrukken.

Madurodam

In de jaren dertig verkocht Philips voor de eerste keer een lichtinstallatie aan het buitenland, aan Wembley nog wel. Dan is het toch opvallend dat pas in 1958 Eindhoven zelf aan de beurt was, maar daardoor kreeg PSV wel meteen de meest geavanceerde apparatuur van Europa – dat dan weer wél. Het vermogen bedroeg 240.000 watt met voorzieningen getroffen om dat ook nog eens op te voeren tot 360.000 watt. Dat zegt een leek natuurlijk helemaal niets en daarom kan een vergelijking helpen. De Kuip kreeg eerder dat seizoen ook een verlichtingssysteem met een vermogen van 192.000 – aanzienlijk minder dus.

Het was daarom groot feest in Eindhoven toen dit nieuwe systeem in werking werd gezet. Nadeel van de verlichting was dan weer wel, zo schreef een gemene journalist, dat de tekortkomingen van PSV zo wel erg zichtbaar werden. In 1961 werden de 240 lampen van ieder 1000 watt vervangen door exemplaren van 1500 watt. Dit stadion met kunstverlichting werd daarna nog in datzelfde jaar in een zeer kleine variant nagebouwd in Madurodam.

In onze tijd is Philips wereldleider bij stadionverlichting, bijna 65 jaar na die primeur in het eigen stadion.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.