NieuwVoetbal

Abe Lenstra was in 1962 de eerste voetballer met een koninklijke onderscheiding

Louis van Gaal is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Abe Lenstra was de eerste voetballer met een koninklijke onderscheiding.

Abe Lenstra in 1956. Foto Joop van Bilsen via het Nationaal Archief

Tijdens de Lintjesregen van 1962 werd Abe Lenstra benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Twee jaar eerder waren er in de Eerste Kamer al eens vragen aan de regering gesteld waarom er zo weinig sporters zo’n eerbetoon kregen. Minister Cals van Onderwijs oordeelde in zijn antwoord dat er wel degelijk voldoende aandacht was voor hun prestaties. ‘De minister deelt de Eerste Kamer verder mede, dat sinds 1948 behalve aan mevrouw F. Blankers-Koen onderscheidingen zijn toegekend aan de wielrenners G. B. M. Schulte en A. van Vliet en voorts aan 199 bestuursleden van diverse sportbonden en verenigingen.’

Voor de Harlinger Courant was het idee voor een lintje voor een voetballer volkomen belachelijk, zo smaalde de krant na de verklaring van de minister. ‘We vinden het levenslang gezwoeg van vele huismoeders eerder een onderscheiding waard dan alle doelpunten, die Lenstra in zijn loopbaan heeft gescoord. Moet Coen Moulijn geridderd worden, omdat hij zo fenomenaal langs de lijn rent? Moet men De Munck het Grootkruis in de orde van Oranje Nassau toekennen omdat hij wel eens een penalty heeft gestopt?’

De Friese krant zal daarom met weerzin zijn vervuld toen hun provinciegenoot als eerste voetballer tóch werd benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Ook de tienkamer Eef Kamerbeek uit Eindhoven werd tijdens deze Lintjesregen verrast, net als Dick Bessem van het Olympisch Stadion en ir. Leen Versteege van de Kuip. ‘Een onderscheiding, die uitwijst, dat ook bijzondere verrichtingen in de sportwereld naar waarde worden geschat,’ wreef Sportkroniek het er nog maar even wat dieper in.

In 1970 werd zelfs Moulijn geridderd, omdat hij zo fenomenaal langs de lijn rende. Willem van Hanegem werd in 2024 onderscheiden bij zijn tachtigste verjaardag. Sindsdien is Marco van Basten de grootste Nederlandse voetballer aller tijden zónder lintje.

Dit is een hoofdstuk uit ‘De gele kaart van Neeskens’ over 111 ijkpunten in het Nederlandse voetbal, dat op 23 maart verschijnt. Voorbestellen kan hier.

 

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.