NieuwVoetbal

Actietip tegen het WK voetbal: een voetbalstaking

Het WK voetbal in Qatar is in volle gang, de grootste sportschande van onze tijd. Het Comité Cancel Qatar heeft daarom elf tips om in actie te komen. In 1980 was er een voetbalstaking tegen een mini-WK in Uruguay.

Protest tegen het mini-WK van 1980. Foto Hans van Dijk via het Nationaal Archief

Uruguay organiseerde in 1930 het eerste WK voetbal. Precies vijftig jaar later werd dit gevierd in datzelfde land met een vriendschappelijk toernooi. De zes wereldkampioenen tot dan toe werden uitgenodigd voor dit zogenaamde mini-WK. Alleen Engeland bedankte om de doorgang van de eigen competitie niet te beletten.

Daarvoor in de plaats kwam Nederland als tweevoudig verliezend finalist in 1974 en 1978. In ruil kreeg de KNVB een bedrag van minimaal 900.000 gulden. De bond negeerde daarmee dat de mensenrechten in Uruguay in die tijd op grote schaal werden geschonden. Sinds een staatsgreep in 1973 waren daar al 50.000 mensen opgepakt en gemarteld.

In november en december protesteerden zo’n 125 elftallen uit heel Nederland tegen deze deelname en weigerden de volgende wedstrijd te spelen. Het zou de grootste voetbalstaking in Nederland zijn geweest, maar vanwege aanhoudend slecht weer werden elke week opnieuw de meeste wedstrijden afgelast.

Op 30 november was de Tilburgse club Merlijn de eerste club die met alle elftallen van het veld stapte, in de weken erna gevolgd door andere teams. Hoeveel dat er precies zijn geweest, is door die spreiding niet meer vast te stellen. De stakende elftallen werden door de KNVB bestraft met twee punten aftrek en een geldboete.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.