NieuwVoetbal

Actietip tegen het WK voetbal: lees het boek “Nooit Meer Qatar”

Nederland speelt vandaag zijn eerste wedstrijd op het WK voetbal in Qatar, de grootste sportschande van onze tijd.  Het Comité Cancel Qatar heeft daarom elf tips om in actie te komen. Zo is er het boek Nooit meer Qatar voor vijftien euro – hier kopen. De opbrengst is voor het Pravasi Nepali Coordination Committee.

In juni verscheen bij Sportumi, de Sportbibliotheek der Lage Landen, het Nederlands-Belgische boek Nooit meer Qatar, een gezamenlijk project van François Colin, Hein Meurs, Teun Meurs en Jurryt van de Vooren. Ook Human Rights Watch leverde een hoofdstuk. Het vertelt over de blamage die de FIFA over zichzelf afriep door het WK Voetbal toe te wijzen aan Qatar.

Natuurlijk wordt er in het boek aandacht besteed aan de vele arbeiders die onder uiterst slechte omstandigheden hun werk moesten doen. Tijdens bouwwerkzaamheden in de aanloop naar het WK stierven vele arbeiders, onder meer door gebrekkige of afwezige arbeidswetgeving en veiligheidsvoorschriften.

Wat betreft de toewijzing is bewezen dat enkele FIFA-bazen geldbedragen ontvingen in ruil voor hun stem. Een veroordeling volgde. Naast deze omkooppraktijken toonde de regering van Qatar zich bereid het astronomische bedrag van meer dan 150 miljard euro te investeren in stadions en de verbetering van vliegvelden, wegen, accommodaties en in een nieuwe metrolijn. Nadat dit alles aan het licht kwam, is er slechts één conclusie mogelijk: het toernooi werd gekocht. En dan hebben we het nog niet eens over de belabberde reputatie van Qatar op het gebied van mensenrechten.

Nooit meer Qatar bevat verder een overzicht van acties, demonstraties en protesten rond internationale voetbalevenementen sinds het eerste WK in 1930. Ook komen invloedrijke voetbal- en clubsupporters aan het woord over de vraag wat zij zouden doen als zij de baas zouden zijn van de FIFA. 

De auteurs

François Colin (1948) was rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad, senior writer van De Standaard en columnist voor het weekblad Sport/Voetbalmagazine. Hij is auteur van verschillende voetbalboeken en was sinds 1980 aanwezig op alle grote voetbaltoernooien.

Hein Meurs (1950) is voetbalfanaat en schrijft onder zijn pseudoniem heinscatchup/Mazuro. Hij is de oprichter van het Comité Cancel Qatar 2022. Op Twitter deelt hij alle informatie over dit WK voetbal via @CancelQatar2022.

Jurryt van de Vooren (1969) is sporthistoricus. Hij is eigenaar van Sportgeschiedenis.nl en is gespecialiseerd in de maatschappelijke en politieke geschiedenis van de internationale sport.

Teun Meurs (1980) is actieonderzoeker en voetballiefhebber.

Minky Worden (1967) en Jan Kooy (1974) werken voor Human Rights Watch, Minky is Global Initiatives Director en expert op het gebied van megasportevenementen & mensenrechten, Jan als Deputy European Media Director.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.