NieuwVoetbal

Actietip tegen het WK voetbal: #PayUpFIFA

Het WK voetbal in Qatar is in volle gang, de grootste sportschande van onze tijd. Het Comité Cancel Qatar heeft daarom elf tips om in actie te komen. Oefen druk uit voor een herstelfonds voor de arbeidsmigranten en hun nabestaanden – hier.

Het belangrijkste nieuws van het WK voetbal van vandaag is dat het organisatiecomité eindelijk heeft erkend dat er minstens 400 tot 500 doden zijn gevallen bij de bouw van het stadions en infrastructuur. Zo is ook meteen duidelijk dat Gianni Infantino als FIFA-voorzitter desinformatie heeft verspreid over het eerdere aantal van drie slachtoffers.

En dus is het vanaf nu officieel: dit wereldkampioenschap is gebouwd door arbeidsmigranten. Zij betalen de hoogste prijs binnen dit vreselijke verdienmodel.

Het is een extra reden voor Qatar en de FIFA om deze uitgebuite arbeiders en hun families financieel te compenseren met een totaalbedrag van minimaal 440 miljoen dollar – hetzelfde bedrag dat er aan prijzengeld is uitgetrokken. Hoe meer mensen dit duidelijk maken, hoe groter de druk – óók nog tijdens het WK zelf. Je kan hier tekenen.

Deze oproep wordt publiekelijk gesteund door meerdere voetbalbonden, supportersgroepen en sponsors van het WK. Toch hebben de FIFA en Qatar niet gereageerd.

#HumanRightsWeek

Het andere nieuws van deze dag is dat Nederland zich heeft geplaatst voor de achtste finale. Als Oranje de volgende wedstrijd overleeft, speelt het op 9 december de kwartfinale. Precies op hetzelfde moment organiseert het ministerie van Buitenlandse Zaken voor de eerste keer de Mensenrechtenweek, onder de hashtag #HumanRightsWeek. Het WK voetbal en de mensenrechten komen zo dus als vanzelf bij elkaar en dat kunnen we natuurlijk niet laten liggen.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.