Voetbal

Ajax, Betondorp, Cruijff: het ABC-museum aan de Akkerstraat

Het ouderlijk huis van Cruijff moet géén bedevaartsoord worden, géén mausoleum voor iemand die nog leeft. Volgens Maarten van Rossem wordt het pas interessant als het verhaal groter is. Mijn voorstel daarom is om aan de Akkerstraat 32 het ABC-museum te vestigen: Ajax, Betondorp, Cruijff.

RTL Editie stuurde vandaag een cameraploeg naar de Akkerstraat 32 in Amsterdam – inmiddels vooral bekend als het ouderlijk huis van Johan Cruijff. In het leegstaande pand sprak een televisiemeisje met Pieter Jan Datema van woningcorporatie Ymere.

“Dit is een heel bijzondere plek in Betondorp,” zei hij. “Dit is een stuk historie. We beseffen dat het daarom speciaal is en we willen het dus niet zomaar aan iemand verkopen.”

Datema zei overigens nog veel meer, maar dat werd allemaal iets te ingewikkeld voor RTL en is er dus uitgeknipt. Hij zei wat over Betondorp, over de Meer, en over de identiteit van de buurt, maar zoveel lettergrepen achter elkaar leek de eindredacteur niet verstandig. Het programma moet tenslotte wel leuk blijven.

Maarten van Rossem kreeg gelukkig nog wel de kans om iets te zeggen over het probleem als Akkerstraat 32 wordt omgebouwd tot een soort van bedevaartsoord: “Zo’n geboortehuis is alleen interessant als het méér is dan alleen het geboortehuis van de betrokken, bekende Nederlander. Wanneer het een hele vorm van leven illustreert.”

En dat is precies de gedachte bij mensen als Menno Pot en David Endt: het pand moet géén altaar worden, géén bedevaartsoord, géén mausoleum voor een nog levend persoon.

Dat is niet alleen volkomen oninteressant en historisch waardeloos, maar ook de kortste weg naar een veto van Johan Cruijff. Hij zal nooit zijn naam verbinden aan een dergelijke persoonlijkheidscultus en dan is het klaar. Leuk verzonnen idee, slecht uitgewerkt. Het verhaal moet veel breder zijn dan wat soppende supporters bij het wiegje van 1947.

Het ABC-museum

In dat geboortehuis van Cruijff moet het ABC-museum worden gevestigd: Ajax, Betondorp, Cruijff. Dat klinkt niet alleen goed (of logisch – whatever), maar schetst meteen de context van het verhaal. Het gaat éérst om Ajax en Betondorp, en daarna Cruijff.

Ajax en Betondorp waren tenslotte de omgeving, die Cruijff van jongs af aan hebben gevormd. Daarna gaf Cruijff weer vorm aan Ajax en Betondorp, zoals niemand anders heeft gedaan. Juist in een geboortehuis moet het verhaal helemaal op het nulpunt beginnen.

Zo wordt sportgeschiedenis verbonden aan de omgeving, aan de grotere geschiedenis. Cruijff stond niet los van zijn omgeving, en de omgeving stond niet los van Cruijff. Ze oefenden een grote invloed op elkaar uit, waarmee het verhaal méér is dan alleen een geboortehuis. Precies zoals Van Rossem al opmerkte.

Als iedereen daarom wil meewerken – Ymere, Ajax, het stadsdeel, Cruijff en iemand met veel geld – kan op de Akkerstraat 32 dit bijzondere verhaal van Ajax, Betondorp en Cruijff helemaal worden verteld.

Van A tot C.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.