NieuwVoetbal

Ajax droomde in 1925 van de toekomst

Ajax viert vandaag zijn 122e verjaardag. In 1925 blikte deze club al eens uitgebreid terug op zijn geschiedenis in een speciaal jubileumboek. Dat kan je online lezen en zelfs downloaden – hier.

Foto uit 1934 via het Stadsarchief Amsterdam

Floris Stempel, Han Dade en Carel Reeser waren op 18 maart 1900 de grondleggers van Ajax. Ze legden hun spaargeld bij elkaar om een bal te kopen voor een wedstrijd op een kolengruisveld, zo blikte deze club in 1925 terug op dat begin. ‘Langzaam maar zeker dobberde het Ajax-bootje zee in,’ staat in het jubileumboek uit 1925.

Tijdens dat jubileum bestond stadion De Meer nog niet, de voorganger van de Johan Cruijff Arena. Van de naam Cruijff hadden ze trouwens nog nooit gehoord. Het clublied De Ajax Marsch was maar zeven jaar oud, gemaakt in aanloop naar de eerste landstitel, die van 1918.

Een blik op 1950

Toch blikten de makers gretig vooruit naar het jaar 1950. Ze voorzagen dat sportjournalisten met ‘radio-telefonen’ naar een wedstrijd zouden komen, waardoor de verslaggever meteen zijn tekst kon doorsturen. ‘Een uur na den wedstrijd zijn de sportverslagen aan alle stations en plaatsen van beteekenis verkrijgbaar,’ droomden de Ajacieden hardop. Met een eigen helikopter zouden de spelers worden vervoerd naar uitwedstrijden. ‘Afstanden, Amsterdam—Maastricht, worden nu in een half uurtje afgelegd.’

Jonge spelers konden worden getest met apparatuur, die meteen inzicht gaven in hun toekomstige mogelijkheden. ‘De Secretaris der Adspiranten-commissie krijgt geregeld de rapporten der jongelui ter inzage, en onvoldoende cijfers beteekenen niet voetballen.’

Zo maakte Ajax in 1925 een prachtig document om er weer eens bij te pakken, met overzichten van hun spelers, internationals en kampioenschappen – geïllustreerd met unieke foto’s en tekeningen.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.