NieuwVoetbal

Ajax geeft plaquette aan Heerenveen als dank voor de hulp tijdens de Hongerwinter

Ajax speelt zaterdag tegen sc Heerenveen. Voor aanvang van de wedstrijd wordt er een plaquette aangeboden aan de Friese club als dank voor de hulp, die Heerenveen tijdens de Hongerwinter bood – zo schrijft Friesch Dagblad. Tientallen jonge Amsterdamse voetballers van Ajax, De Volewijckers, Blauw-Wit en DWS werden toen opgevangen, waarna ze weer gezond terugkeerden na de Bevrijding.

Bevrijdingsoptocht van 15 april 1945 in Heerenveen met spelers van Ajax, Heerenveen, DWS, Blauw-Wit en De Volewijckers. Foto via het Museum Heerenveen

Tijdens één van moeilijkste periodes uit onze geschiedenis bleef er altijd een vorm voetbalsolidariteit bestaan. Ajax hielp Feyenoord toen de Rotterdamse club in de zomer van 1943 geen thuiswedstrijden meer mocht spelen. Zo werd Feyenoord – Heerenveen de enige officiële thuiswedstrijd van Feyenoord in een Ajax-stadion. ‘Een unicum in de geschiedenis onzer voetbalsport,’ oordeelde het tijdschrift De Revue der Sporten.

Anderhalf jaar later stak Heerenveen de helpende hand toe door tijdens de Hongerwinter 86 jonge voetballers van Ajax, DWS, Blauw-Wit en De Volewijckers uit te nodigen voor een langdurig verblijf. De jongens konden zo weer aansterken, waarna ze in een relatief veilige zone enkele prachtige maanden meemaakten.

Het was een gezamenlijke actie van clubsecretaris Floor Féléus, clubvoorzitter Hendrik Huisman en Joop Overdiep, jeugdleider van de voetbalclub én drukker van beroep. Overdiep bracht eerder al met gevaar voor eigen leven Joodse kinderen naar Friesland voor de onderduik. Voor de opvang van tientallen voetballers schrokken deze mensen dus ook niet terug. De contacten met Amsterdam verliepen via Overdiep, omdat hij daar toch al vaak was voor zaken. In oktober 1944 arriveerden deze jongens na een moeizame en gevaarlijke reis.

Pas enkele maanden na de bevrijding konden ze weer naar huis. Het militair gezag wilde eerst de mijnen in het IJsselmeer opruimen, waarna de zieken en ondergedoken mensen met voorrang naar Amsterdam mochten. De vier Amsterdamse clubs waren Heerenveen natuurlijk vreselijk dankbaar voor de terugkeer van hun leden. Tijdens een jubileumfeest van Heerenveen in juli boden ze de Friezen een tegeltableau aan.

Meer dan 75 jaar later is Ajax de Friese hulpactie nog steeds niet vergeten. In opdracht van de club werd vorig jaar al de documentaire Een Prachtige Daad gemaakt – hier kijken. En zaterdag is dan de overhandiging van deze plaquette, namens de vier Amsterdamse clubs. 

Een uitgebreid verhaal over de Hongerwinter in Heerenveen staat hier.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.